Llibres

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Els poetes Maria Callís i Manuel Forcano, comissaris de la 27a edició de Barcelona Poesia, han estat els encarregats de presentar la setmana d’actes al patí del Museu Marès, un dels espais centrals de la festa de la poesia de Barcelona que tindrà lloc del 15 al 22 de maig.

“El leitmotiv de la setmana serà l’excepcional quotidianitat de la poesia, els espais domèstic, fer brillar la poesia en els gestos quotidians i el gest com a eina per assolir la poesia, començant per les fotografies de Fina Miralles”, ha comentat Callís. A més de les fotografies, el disseny de les parts visuals del programa han anat a càrrec de la dramaturga Raquel Tomàs i de la dissenyadora gràfica Pau Orts, que ha creat una tipografia especial per a l’ocasió.

Els dos comissaris han creat un programa amb 44 activitats, a més d’una quarantena d’activitats paral·leles que es duran a terme al llarg del mes de maig. Hi participaran fins a 130 poetes, d’àmbit nacional i internacional, amb una proposta pensada per a sensibilitats poètiques diferents, examinant els diferents corrents literaris i la diversitat del fet poètic.

Forcano ha detallat la inauguració de dimecres 15, a la sala Paral·lel 62, “que s’obrirà amb el pregó que ha acceptat fer la poeta mallorquina Antònia Vicens”, cosa que els fa “molt contents”. Amb un text titulat Llàgrima, oli, sal, Vicens oferirà un pregó en format de pregària. La festa inaugural continuarà amb l’espectacle de to humorístic Barcelona Ratafia, dirigit per Eduard Olesti.

“Hem pensat que podien participar els poetes guardonats el 2023 amb els sis premis principals, com ara Mireia Calafell, Marina de Cabo, Jordi Solà, Hug Casals, Irene Tarrés i Joan Tomàs Martínez”, ha afegit Forcano. També hi participaran poetes i actors com ara Núria Martínez-Vernis, Oriol Sauleda, Núria Coromines, Frances Ribes Renshaw i Quimet Pla.

Finalment, tancarà l’acte inaugural l’artista polifacètica novaiorquesa Lydia Lunch, amb la performance Rise above.

Callís i Forcano també han destacat la participació de l’escriptor marroquí Abdellatif Laâbi, poeta i fundador de la revista Souffles. “Considerat el gran poeta marroquí actual en llengua francesa, amb una poesia combativa.” Va ser detingut per les seves idees i activitats d’oposició al règim i condemnat a deu anys de presó. Va poder ser alliberat el 1980 i actualment viu a França.

Entre les moltes propostes de Barcelona Poesia hi haurà l’estrena de l’espectacle Titó. 46 Minuts en la vida de l’alba, basat en un poema de l’escriptora anglesa Alice Oswald i creat especialment per a la setmana. També són peces especials l’actuació de la poeta irlandesa Annemarie Ní Churreáin i la cantant i compositora mallorquina Mar Grimalt. I, encara, l’espectacle Xant de cabrota, sobre mites i veus tradicionals del Pirineu amb el poeta Arnau Orobitg i el músic Arnau Obiols, a més del diàleg entre l’artista i poeta Perejaume i el poeta i novel·lista mallorquí Carles Rebassa.

S’han recuperat els Slam de traducció. “Hem triat llengües més o menys fàcils perquè els assistents puguin entendre i participar de l’acte”, ha explicat Forcano. Dos traductors tenen 48 hores per traduir –cadascú per la seva banda– un poema i després es recita en comú. Núria Busquet i Odile Arqué traduiran un poema de l’anglès de Ní Churreáin, mentre que Anna Casassas i Xavier Valls traduiran de l’italià un de Valentina Colonna.

També hi haurà maridatges entre poesia i música, actes en femení, com La mirada violeta i Elles, amés d’homenatges a Vicent André Estellés –amb una paella popular–, Joan Salvat-Papasseit i Ester Xargay.

El poeta Andreu Gomila i l’actor Toni Gomila recitaran Felanitx, amb música d’Eduard Iniesta. I Laia Carbonell, Raquel Santanera i Maria Sevilla “exposaran el que va passar amb la sala Horiginal al recital Barcelona porqueria: crònica d’una (H)expulsió”, ha comentat Callís.

Dijous 16, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, tindrà lloc el lliurament del premi Jocs Florals de Barcelona a Adrià Targa, pel seu poemari Acròpolis. La glosa de l’autor la farà Pere Ballart i Enric Sòria parlarà d’Estellés.

A més hi haurà itineraris poètics i recitals per tota la ciutat en espais com ara el Museu Marès, el pati de la Misericòrdia, l’Ateneu Barcelonès, la Sala Beckett, la Casa Elizalde, el Born Centre Cultural, la Xarxa de Biblioteques...

Barcelona Poesia inclou la 39a edició del Festival Internacional de Poesia, amb noms com ara l’eslovena Anja Golob, el basc Joseba Sarrionandia, considerat un dels escriptors bascos més rellevants de la literatura escrita en èuscar, la poeta i llibretera catalana Raquel Santanera, Francisco Ferrer Lerín, filòleg, escriptor i ornitòleg, i el marroquí Abdellatif Laâbi, entre d’altres. Tancarà l’acte, al Palau de la Música Catalana, un espectacle lumínic creat per Aurora Bauzà i Pere Jou.

Barcelona Poesia –amb un pressupost d’uns 190.000 euros–, el Festival 42, de gèneres fantàstics, i el Festival de novel·la Negra, BCNegra, impulsats per l’Institut de Cultura de Barcelona, formen part del programa Barcelona Ciutat de la Literatura de la UNESCO.

Podeu consultar el programa a www.barcelona.cat/barcelonapoesia/



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

Subhasten les pintures de Morell de les pastisseries Dauner

FIGUERES
art

El fotògraf Jeff Wall porta les seves “pintures de la vida moderna” a la Virreina

barcelona
fira

Desè aniversari de Literal, la fira de llibres i idees radicals

Barcelona
Cultura

Mor Charlie Colin, el baixista de ‘Train’

MÚSICA

El Sónar trasllada l’univers immersiu dels Chemical Brothers a Casa Batlló

BARCELONA
Cinema i sèries

El GAC ofereix 54 beques per escriure guions amb una dotació de 500.000 euros

Barcelona

Sílvia Pérez Cruz aspira a cinc premis Alícia de l’Acadèmia de la Música

BARCELONA
Música

Carles Viarnès porta la fusió de música clàssica i moderna amb l’orgue de la Casa de Cultura

Girona
La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte
ART

La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte

GIRONA