Cultura

Les rutes culinàries i literàries del Pallars arriben fins a Madrid

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà donaran a conèixer, el proper dia 1 d'octubre al Centre Blanquerna de Madrid, les rutes literàries que s'han creat al Pallars Sobirà i la seva gastronomia autòctona. S'han aprofitat 5 novel·les ambientades al Pallars per crear aquestes rutes i lligar-les amb la cuina que es fa a la comarca. Pel que fa a la degustació gastronòmica es serviran plats característics pallaresos que apareixen a les novel·les i s'acompanyaran de fragments dels llibres. Es vol oferir un producte diferenciat i que pot ajudar a desestacionalitzar el turisme.

Aprofitant novel·les ambientades al Pallars com són el Viatge al Pirineu de Lleida de Josep Maria Espinàs, Viatge al Pirineo de Lérida de Camilo José Cela, Les Veus del Pamano del Jaume Cabré, Pedra de Tartera de la Maria Barbal i Tor, tretze cases i tres mort del Carles Porta s'han creat rutes literàries per promocionar el territori. S'han escollit aquestos llibres perquè han tingut un èxit notable i perquè han estat tots ells traduïts als castellà i per tant són d'accés fàcil als lectors de Madrid i de la resta de l'estat. Algunes d'aquestes rutes ja estan senyalitzades i altres com la de Tor es farà en breu.

L'objectiu és promocionar el Pallars Sobirà com a comarca literària i gastronòmica. El responsable dels Serveis Territorials de Turisme a Lleida, Vidal Vidal, ha explicat que poques vegades una comarca ha donat tanta literatura i bona gastronomia. Vidal Vidal ha dit que es un acte que es farà de manera especial amb el Pallars Sobirà i que no es repetirà a d'altres comarques donat que no s'hi donen els requisits d'inspiració literària unit amb excel·lències culinàries.

Vidal ha afegit que si en un futur es van traduint altres novel·les inspirades al Pallars o n'apareixen de noves no hi haurà cap problema en incorporar-les a les rutes literàries.

L'Associació gastronòmica La Xicoia serà l'encarregada de preparar els diferents plats -girella, palpís, confitat, filiberto- i fer una exhibició de la cuina pallaresa a Madrid. El cuiner Sergi Arola serà l'encarregat de presentar la gastronomia i el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Ferran Rella, el literari.

Patrick Torrent, subdirector de Turisme de Catalunya, ha explicat que es tracta d'una de les moltes presentacions que des de Turisme de Catalunya s'han fet a Madrid focalitzades a presentar propostes molt específiques i molt concretes a un públic que coneix Catalunya força bé com a destinació. Torrent ha explicat que s'han d'aprofitar els mercats de proximitat per presentar-los propostes diversificades i desestacionalitzades com són les rutes literàries i gastronòmiques que ofereix el Pallars Sobirà. Torrent ha dit que a Madrid ja es coneix el Pallars però que segurament els falta conèixer aquestos elements que el fan una destinació específica i singular.

Vidal Vidal ha dit que aquestes rutes també s'han creat pensant amb el turisme alemany que té molt interès amb algunes d'aquestes novel·les com es va demostrar a la passada Fira de Frankfurt amb Pedra de Tartera de la Maria Barbal i Les Veus del Pamano del Jaume Cabré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona