cultura

La UV incideix en la memòria històrica amb una exposició sobre els espais de la repressió franquista

La mostra recull prop de 70 fotografies de l'artista i professora Ana Teresa Ortega de llocs com el convent de la Mercé de Borriana, Sant Miquel dels Reis o la plaça de bous de València

El Centre Cultural La Nau de València acollirà fins al 7 de novembre l'exposició Cartografies silenciades. Espais de repressió franquista, la qual pretén donar visibilitat als espais més emblemàtics de la repressió franquista: camps de concentració, colònies penitenciàries militaritzades i espais on hi va haver afusellaments massius durant la Guerra Civil espanyola i la postguerra.

Espais com la plaça de bous de València, que durant uns mesos va ser habilitada com a camp de classificació de presoners, i el convent de Santa Clara de la mateixa ciutat o la biblioteca de Sant Miquel dels Reis, que van ser camps de concentració. O com el convent de la Mercé de Borriana, que va ser fins al 1942 la segona presó més important de Castelló, i el camp de concentració d'Albatera (Alacant), que va ser un dels més durs que hi va haver al final de la Guerra Civil.

Aquests i molts altres llocs han sigut fotografiats per l'artista i professora Ana Teresa Ortega que ha remarcat que es tracta d'espais silenciats, de fet no hi queden pràcticament vestigis del que van ser. “Molts han desaparegut i no solen haver-hi plaques que en facen memòria”, ha declarat en la presentació de la mostra aquest matí.

Junt amb les seues fotografies que posen en relació passat i present, l'exposició exhibeix també documentació interessant d'arxius militars, entre els quals destaca el material prestat per l'Arxiu General Militar d'Àvila sobre les normes i els regalaments dels camps de concentració franquistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES