Cultura

Maspons al MNAC

El museu custodiarà la col·lecció d'imatges formada per 1.500 positius del reputat fotògraf català

El contracte és per deu anys, renovables,
i té com a contrapartida la difusió de l'obra

La col·lecció particular de fotografies d'Oriol Maspons (Barcelona, 1928), formada per uns 1.500 positius, ingressarà al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). La Fundació Elsa Peretti, propietària d'aquest fons, signarà avui un conveni amb el museu del Palau Nacional segons el qual el MNAC custodiarà el patrimoni d'imatges de Maspons en règim de dipòsit. El contracte és per deu anys, renovables, i té com a contrapartida la difusió de l'obra de Maspons.

Per al MNAC, avui serà un gran dia. La incorporació del llegat de Maspons marcarà un abans i un després en el seu departament de fotografia, que lidera David Balsells. I no n'hi ha per menys. Es tracta de la col·lecció de fotografies en paper completa d'un creador capital en la història de la fotografia del segle XX, el pare d'imatges icòniques de las Hurdes, les barraques del Somorrostro o el moviment hippy d'Eivissa i la Gauche Divine barcelonina.

L'acord que es firmarà avui arriba després que últimament s'hagi especulat molt sobre el possible destí de l'arxiu de negatius de Maspons. Una polèmica, encara oberta, molt relacionada amb la venda de l'arxiu Centelles al Ministeri de Cultura, de Madrid. Passi el que passi amb els negatius, de moment els positius ja és segur que es queden al MNAC.

Taules gòtiques

D'altra banda, el ministeri de Cultura ha adquirit nou taules gòtiques procedents del retaule del segle XV de Sant Miquel i Sant Pere de l'altar major de l'església de Sant Miquel de la Seu d'Urgell, que passaran a formar part del fons del MNAC, segons ha informat el mateix ministeri. Aquesta compra, feta a un particular per un import de 600.000 euros i després d'anys de negociacions, permetrà que el museu de Montjuïc pugui tenir gairebé sencer el retaule de la Seu d'Urgell, pintat per Bernat Despuig i Jaume Cirera. Està previst que les taules ingressin al MNAC demà passat, segons fonts del museu.

Les diverses taules d'aquest retaule es van dispersar a principis del segle XX després de vendre's a diferents particulars. El 1907 el MNAC va adquirir-ne el compartiment i dues taules laterals i el 1956 va comprar una taula més del conjunt. La peça que falta per completar el conjunt és la predel·la del retaule.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona