Cultura

Nova pugna per l'art

La Diputació compra una altra obra en una subhasta, que podria ser de la Franja, d'un autor del segle XV del qual fins ara no hi havia cap peça al Museu de Lleida

“Hem adquirit l'obra per la importància del pintor i perquè al museu no hi era representat”

La Diputació de Lleida ha adquirit una altra obra d'art. Es tracta d'un fragment d'un retaule gòtic del segle XV que representa sant Roc. L'obra és d'origen desconegut, però s'atribueix al pintor Pere Espallargues, deixeble de Pere Garcia de Benavarri, un dels principals mestres d'aquesta època. La seva escola va ser molt prolífica en aquesta etapa i les seves obres se situen en gran part en l'àmbit territorial històric del bisbat de Lleida, que abraça també la Franja de Ponent.

La possibilitat que aquesta peça pogués ser originària de la Franja ja ha posat en alerta les autoritats aragoneses, que, com sempre, fan tard a les subhastes i després en reclamen el dret de retracte al Ministeri de Cultura o als jutjats.

El nou fragment adquirit per la Diputació té un valor especial: “Hem comprat aquesta peça per la importància del pintor, ja que el Museu de Lleida no té encara cap altra obra d'aquest autor”, però sí del seu mestre.El seu estudi ajudarà a entendre millor l'art pictòric del gòtic lleidatà.

Es tracta d'una pintura al tremp sobre fusta de 46x18 centímetres on es representa sant Roc, que apareix de cos sencer com a pelegrí, segons la seva iconografia habitual. El sant apareix representat dins una mena de nínxol de clares reminiscències arquitectòniques i va acompanyat d'un gos, el qual duu un pa a la boca que ofereix al sant com a aliment.

Es tracta d'una producció del 1475-1500, de l'etapa tardana del gòtic, abans de la irrupció del Renaixement a la península.

La Diputació va adquirir el fragment en una subhasta de la galeria Balcli's de Barcelona fa poques setmanes a un preu de 4.000 euros. És la tercera obra que la corporació provincial compra per subhasta en els darrers dos anys i ja hi ha invertit 111.000 euros. Totes aquestes adquisicions han estat cedides al Museu de Lleida.

N'hi ha una de quarta, que finalment va comprar el Ministeri de Cultura el març d'enguany per 9.500 euros, a instàncies de la Generalitat i la Diputació, un retaule molt lligat al fragment de Pere Espallargues i que encara no té destinació. Aragó i Catalunya se'l disputen i el ministeri encara no s'ha pronunciat definitivament sobre qui l'exposarà.

Tot i les raons tècniques i històriques argumentades per les institucions lleidatanes, el ministeri va adjudicar a l'Aragó aquest compartiment de retaule, que representa el calvari de Jesús. No obstant això, la Diputació hi va presentar un recurs que encara no té resposta.

La clau de tot aquest treball de recerca i seguiment de subhastes és Alberto Velasco, conservador del Museu de Lleida. Es tracta d'un expert meticulós que en el seu treball d'identificació i documentació informa les institucions de la conveniència de comprar aquestes peces. Fins ara, pel que sembla, ha anat sempre davant de tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona