cultura

La contra

Rellegim Ferran de Pol

Comencen els actes per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor de “Miralls tèrbols” i “Érem quatre” amb la lectura que faran demà a la biblioteca quinze arenyencs

Arenys de Mar no vol passar per alt el reconeixement a un dels seus escriptors il·lustres, Lluís Ferran de Pol, coincidint amb el centenari del seu naixement. Per això demà al vespre quinze arenyencs posaran veu a algunes de les seves obres en què es reconeix la geografia i els racons del municipi on va néixer i viure, tot i haver marxat durant anys a l'exili. Serà un dels primers actes públics que es porten a terme, tot i que a la xarxa ja hi ha altres iniciatives que s'han pogut veure, com ara els vídeos que ha enregistrat Ràdio Arenys també sobre lectures de la seva obra. Nascut el 17 de gener del 1911, Ferran de Pol va destacar com a novel·lista, i tot i els seus estudis de dret, es va dedicar ben aviat a la literatura. Es va exiliar, i va estar reclòs als camps de concentració i va embarcar cap a Mèxic, on va continuar escrivint. Quan va tornar a Catalunya amb la seva dona, la gal·lesa Essylt T. Lawrence, va publicar la major part de les seves obres: Abans de l'Alba (1954), La ciutat i el tròpic (1957), Érem quatre (1960), Miralls tèrbols (1966), De lluny i de prop (1973), Sedna (1980) i Entre tots ho farem tot (1982). L'any 1987 va quedar finalista del premi Sant Jordi amb la novel·la encara inèdita Jo, ella i el càntic.

Des de la biblioteca Fidel Fita demà es farà un altre reconeixement després que el mes de gener se li dediqués L'Hora del Conte amb una de les seves narracions més conegudes, Les botes d'aigua. A partir de les vuit del vespre es podran escoltar les lectures de Ferran de Pol que faran els arenyencs Joaquim Cassà, Elena Casas, Khadija Aghrib, Teresa Montmany, Pep Mayoles, Eudald Prats, Noemí Rossell, Pol Torrent Ayala, Bernat Oliver, Montserrat Grífols, Anna Pellicer, M. Teresa Rosset, Marcel Graupera, M. José Riera, Pol Cova, Júlia Bertran, Jordi Salbanyà, Blai Wender i Zenon Wender. Des de fa mesos que una comissió, encapçalada per la directora de la biblioteca, Mercè Cussó, coordina les activitats que s'aniran programant. Ella mateixa destaca l'extens fons de què es disposa a la biblioteca sobre l'escriptor i la seva obra, com també de documents mentre era a l'exili.

Un dels últims treballs publicats el 2009 sobre Ferran de Pol va ser el volum de textos Un de tants, en què es recollia la seva experiència a la Batalla de l'Ebre i als camps de concentració. Entre els actes que se celebraran en els pròxims mesos hi ha la ruta sobre l'escriptor que des de la biblioteca van elaborar coincidint amb el desè aniversari de la seva mort. Des de la casa natal a Arenys de Mar o la masia on va viure a Arenys de Munt, són alguns dels escenaris familiars que es poden visitar. L'autor que, com Salvador Espriu amb la seva mítica Sinera, va inventar una geografia arenyenca pròpia que era el seu Mareny, on ell va néixer i va tornar després de l'exili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL