cultura

SANTA COLOMA DE QUERALT

Troben una important escultura funerària del patrimoni emigrat colomí

Els historiadors Joan Fuguet i Carme Plaza localitzen casualment a la xarxa ‘El jacent de Bell-lloc', desaparegut, que es troba al monestir de Fontfreda, a França

‘El jacent de Bell-lloc' és una interessant escultura que representa un cavaller abillat amb l'arnès de guerra propi de finals del segle XIII.

Segons expliquen els historiadors Joan Fuguet i Carme Plaza –autors de diverses publicacions sobre història medieval a la demarcació–, que l'han descobert casualment a través de la xarxa, “el coneixíem perquè Martí de Riquer, l'any 1968, en va publicar una fotografia en el seu famós llibre L'arnès del cavaller, armes i armadures medievals catalanes”. L'escultura, a finals del segle XIX, formava part d'una col·lecció d'obres artístiques dels Queralt, recollides per mossèn Esteve Puig, aleshores propietari del castell, que les exposava en un “museu de belles arts” instal·lat a la casa i per causes difícils d'esbrinar, la col·lecció va anar emigrant durant els primers anys del segle XX. "Ha calgut arribar a l'època d'internet –expliquen Joan Fuguet i Carme Plaza– per retrobar-la convertida en gisant", a França, al monestir cistercenc de Fontfreda, casa mare de Poblet. El monestir és ara propietat dels senyors d'Andoque, l'avi dels quals el va adquirir i restaurar a finals del segle XIX, i avui és visitable com qualsevol altre monument del patrimoni nacional francès. Segons han pogut saber, la peça va ser comprada entre el 1905 i el 1914 a un marxant espanyol (informació que també apareix en un web d'internet). Els actuals propietaris no sabien res més d'aquesta bella escultura funerària de Santa Maria de Bell-lloc i, en conseqüència, segons expliquen els dos historiadors, “els ha fet molt contents assabentar-se de la seva història i procedència”, sobretot pel fet de tractar-se del sepulcre d'un baró de la casa de Queralt, un dels principals llinatges de la Catalunya medieval. Segons apunten, “esperem que algun dia l'atzarós internet ens aclareixi el parador del teginat blau de la cambra principal del castell”, emigrat com el jacent a principis del segle passat.

LA FRASE

Ha calgut arribar a l'època d'internet per retrobar aquesta interessant escultura
Joan Fuguet i Carme Plaza
historiadors DE L'ART I AUTORS DE DIVERSES PUBLICACIONS

Espoli dels béns patrimonials colomins

A finals del segle XIX i principis del XX Santa Coloma de Queralt va patir un important espoli de béns patrimonials artístics que havien embellit el castell comtal i el santuari de Santa Maria de Bell-lloc, a on mentre que el sarcòfag dels comtes Pere IV de Queralt i Francesca de Castellnou, s'ha mantingut in situ, la imatge romànica de la marededéu titular, continua desapareguda com fins fa poc ha estat El jacent de Bell-lloc, motiu de la troballa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.