música

Flamenc d'ara

El nou espectacle del guitarrista Diego Cortés es titula Virtuoso!, un títol que en principi sona grandiloqüent però que un cop degustada la proposta escènica de Cortés i les seves dues col·laboradores queda justificat. En realitat, Cortés no es presenta com un virtuós de la guitarra flamenca a la manera clàssica; més aviat utilitza l'instrument com una caixa de música assistida per uns quants recursos electrònics, però també colpejada i acariciada per treure'n ritmes i sons molt orgànics. El guitarrista va del punteig a la rascada energètica sense transició, no per mostrar-se virtuós, sinó per generar noves sonoritats, sempre flamenques en essència. Va començar el concert tot sol, en la penombra, amb un recipient ple d'aigua que va remoure per crear petites onades, el soroll de les quals, convertit en loop repetitiu, el va acompanyar durant una primera peça que evocava un passeig per una platja tranquil·la. La veu de Luna i el ball de María del Mar –amb el trencament estètic del vestit blanc de jaqueta, pantalons i armilla– van ser, amb la seva elegància visceral, el contrapunt ideal per a la guitarra de Cortés, que en els bisos va homenatjar el seu amic Albert Pla fent un tomb pel costat més bèstia de la vida. Això sí que és flamenc nou.

Intèrprets: Diego Cortés (guitarra i veu), María José López, Luna (veu i palmas) i María del Mar Fuentes (ball i palmas) Lloc i dia: Auditori de La Mercè de Girona, diumenge 31 de maig


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.