cultura

Prada homenatja Manuel Sanchis Guarner

Manuel Sanchis Guarner (1911-1981) era “un home amb un gran compromís valencianista des d'una perspectiva republicana i lleugerament d'esquerres”. Així el va definir el professor de la Universitat de València (UV) Josep Guia durant l'acte d'homenatge que la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) va voler fer ahir al filòleg valencià en el centenari del seu naixement.

Un compromís que el va portar a fer nombroses contribucions en l'estudi dels dialectes del català, com a lexicòleg i gramàtic. De fet, Sanchis és autor de l'obra de referència La llengua dels valencians (1933), i coautor del Diccionari català-valencià-balear. Seva és també la feina d'adaptar “la normativa de Pompeu Fabra a la variant valenciana”, com va reconèixer el també professor de la UV Miquel Nicolàs durant l'acte, i la col·laboració amb l'Atlas lingüístico de la península Ibérica.

Nicolàs el va qualificar també de “polígraf”, ja que, a més de filòleg, és considerat un erudit fins i tot en etnografia.

El seu compromís es va estendre fins a la política. Per la seva militància en el bàndol republicà durant la Guerra Civil, va passar quatre anys a la presó.

En l'acte d'homenatge hi van participar també el rector de l'UCE, Jordi Sales, i els experts Pere Verdaguer i Joan Alegret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona