cultura

Fuster s'avançà al Maig del 68

Una exposició de la Universitat de València celebra els cinquanta anys de ‘Nosaltres, els valencians'

La mostra reivindica la vigència del pensament de l'autor de Sueca en època de crisi

El mes de maig de 1962, Edicions 62 es va estrenar en el món editorial amb la publicació d'una obra cabdal en la trajectòria assagística de Joan Fuster. Nosaltres, els valencians es va convertir en un punt de referència indefugible per a tots els estudis i posicions posteriors realitzats en l'àmbit de les ciències humanes sobre el País Valencià.

Però la seua influència va ser pràcticament immediata. “No hi ha cap altra obra al segle XX que haja galvanitzat la identitat valenciana en la nostra societat com aquesta”, va expressar el vicerector de la Universitat de València, Antoni Ariño, durant la presentació ahir de l'exposició Nosaltres, els valencians. A parer d'Ariño, l'obra es pot considerar una precursora del Maig del 68. “Al País Valencià s'estava gestant tot un moviment que va trobar en l'obra de Fuster un gran suport. Ací es vivia una primavera sobre la cultura i la identitat que després tindria la seua màxima expressió en el moviment del 68. I de tot això parlava ja Fuster el maig del 62”, va subratllar Ariño.

L'exposició, que es traslladarà a Barcelona en dates encara per confirmar, mostra, a través de la documentació conservada per l'autor, qui era Fuster, el procés d'elaboració del llibre, el ressò immediat i les dificultats amb la censura feixista, que va impedir la seua reedició en català fins al 1977. La mostra també ofereix una selecció de la col·lecció d'obres d'art reunida per l'escriptor de Sueca, gràcies a obsequis i donacions d'un gran nombre d'artistes com ara Miró.

Així mateix, l'exposició reivindica la vigència de l'obra en l'actual conjuntura de crisi. “Rescatem les esperances i propòsits de Fuster”, va exigir Ariño.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona