cultura

‘in

memoriam'

Article en negre, en record de Christopher Hitchens

Ho va escriure Larra a El siglo en blanco, i si no ho va fer així s'hauria d'inferir necessàriament, ja em disculparan la petulància, que els diaris són molt més importants pel que callen que no pas pel que diuen. Més representatius, si volem, arribats al cas d'acceptar que representen algú i no quelcom. En certa manera, el bon lector habituat a l'exercici d'estar ben informat s'ha de veure abocat a la pràctica quotidiana de llegir els articles en blanc els quals, com si es tractessin d'un suplement, acompanyen la premsa de cada dia. Acceptem-ho: podem afirmar sense ànim d'ofendre ningú que el diari està ple de coses que no estan escrites. El que està escrit, està escrit i el que no, miraculosament, també. Ve a tomb la diatriba com a resposta a l'escàs ressò mediàtic que ha suscitat el recent decés de Christopher Hitchens.

Què va fer Hitchens per merèixer el nostre record? Què li deu qualsevol lector mínimament instruït? Respondre a aquesta pregunta d'una manera sintètica escapa del tot a la seva figura. Perquè Hitchens va ser un escriptor, un periodista, un filòsof, un intel·lectual, un activista, un politicòleg, un orador, moltes vides alhora que es resumeixen en una sola veu, fonamental per entendre com es construeix el lliurepensament de la nostra època. La seva escola ve de lluny, arrenca amb els cínics, segueix amb Llucià, Erasme, Voltaire, es detura minuciosament en Orwell i pren Robert Conquest com a mentor. Ell és qui, quan Occident comença a ser freqüentat pel fantasma d'una falsa espiritualitat, desmunta analíticament icones com ara la Mare Teresa i el dalai-lama, per posar dos exemples que estan als antípodes dins el món de la religió. Un ateu. I recalcitrant. De la mateixa manera que Buñuel va afirmar el seu ateisme gràcies a Déu, podríem dir que gràcies a Hitchens els ateus ho són amb més coneixement de causa gràcies a la seva antologia sobre l'ateisme, God is not great, un clàssic de referència.

Com a politicòleg va carregar durament contra Kissinger, en relació amb el Vietnam, contra Clinton com a responsable directe de la pena de mort aplicada a un deficient mental. Va ser flagell d'islamistes, de catòlics i de sionistes. Ens va demostrar que el veritable camp de batalla del pensament ja no és el terreny on topen les esquerres i les dretes sinó allà on lluita la il·lustració contra l'obscurantisme. A Letters to a young contrarian ens presenta un Hitchens amb un discurs matèric just abans del diluvi líquid baumanià i prefigura també els indignats de Hessel que, de manera ortodoxa, s'haurien d'anomenar dissidents.

Va ser un contrincant de pes contra la intolerància, contra el fanatisme, contra la ignorància demostrant la seva força gladstoniana a l'arena dels media. Va ser incòmode, certament, potser perquè, a diferència de molts altres, no practicava la crítica capil·lar antiencrespament tan d'avui en dia i tanmateix es va trobar a gust en la seva posició. Però la mort, que és a la vegada solidària i injusta i que per ella mateixa no és res sense la col·laboració dels altres, va privar-nos el desembre passat de la seva lliçó moral que es podria haver perllongat molts anys encara.

I tot i que ja se sap que el pensament funciona de vegades per cantarelles, ens hem de permetre formular la hipòtesi segons la qual el segle XX no s'entendria sense Hitchens, o s'entendria molt millor si el llegíssim com una trama, en comptes de com una faula, on s'alterés l'estructura clàssica i ens quedés la presentació, el desenllaç i el nus. Així, per aquest ordre. Miraculosament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona
Crítica

Set de... coherència

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona