cultura

Crítica

teatre

Poesia d'unes dents postisses

D'una declaració escandalosa, fer-ne una projecció i convertir-la en espectacle per poder rebatre aquella cita inacceptable èticament. Aquest és el punt de partida d'aquesta dramatúrgia que arrenca amb l'anunci de l'FMI que alertava dels riscos econòmics si no es corregia la línia ascendent de pensions i l'esperança de vida. L'acció planteja dues situacions: en la primera, els avis dominen i abusen de la canalla; en la segona, els nens, ja crescuts, agafen els seus avis i els pugen al Narayama on moriran sense cap tipus d'ajuda. El final és d'una contundència inqüestionable i poètica que recorda la poesia sorda de Castellucci a Sobre el concepte de rostre, en el fill de Déu (Grec 2011).

La peça, tot i que tingui moments provocativament desagradables per emocionar l'espectador, insisteix en una sensibilitat amb els tres actors que voregen la vuitantena: Maria Dolors Duocastella, Martha Carbonell i Josep Vallhonrat. Per sobre d'actors, l'aura de persones els supera i se'ls respecta en una estranya intimitat en què ells mostren els seus cossos desgastats. Els personatges d'Isis Martín, Xavi Sáez i Jaume Sangrà escupen el seu cinisme arran d'una acció aparentment fatal que serveix per girar la cara del disc, canviar de mans el poder.

Zero, però, té un punt trampós que, a més, ésinnecessari. L'inici de l'espectacle serveix per situar l'acció en una mena d'abocador futurista on els avis són uns dictadors que dominen la canalla i n'abusen. Aquesta és una mirada que no ajuda a la credibilitat de la peça, tot i que no invalidi gens la denúncia de la mirada economicista de la societat. L'alternativa a aquesta escena dominada pel pragmatisme no ha de ser una gerontocràcia agressiva. Bé que hi ha moltes comunitats en què es té en compte l'avi com al pou de saviesa que es respecta. No calen dents postisses per fer més evident el clam. La realitat ja té les dents prou esmolades.

Zero
Director: Pep Pla
Espai Lliure (Barcelona). Festival Grec. 13 de juliol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant