cultura

Crítica

teatre

Classe magistral d'emocions

David Mamet és enganyós, fa trampa amb els seus diàlegs, buscant l'equilibri entre el thriller i l'acció versemblant. Pretén que una acció quotidiana –la revisió d'un treball universitari que ha de servir per aprovar una assignatura– esdevingui una acció dramàtica amb conseqüències tràgiques. Els seus personatges –el professor vocacional que per primer cop aspira a un lloc fix i a un futur acomodat, i l'alumna pragmàtica, que esdevindrà líder d'una causa, justa o no– es vesteixen de contradiccions ben humanes, de matisos mal interpretables. Al professor li passa el contrari que al personatge de la cançó Jean-Luc (Godard) d'Els Amics de les Arts, però coincideixen en la tornada: “Vull entendre't però no puc.” Les fronteres de les relacions són cantelludes. El poble mític d'Oleanna no existeix.

El treball de Ramon Madaula i de Carlota Olcina no té fissures. És un plaer veure'ls a l'escena defensant uns personatges poderosos i fràgils alhora, que comencen pel discurs i acaben en el contacte físic. El públic s'empassa el conflicte: quan pren partit, s'equivoca. David Selvas signa una de les seves millors direccions. Ha permès que el personatge femení tingui més aire a l'escena i converteix la seva por en el seu poder i en la seva arma. Les sutures són mínimes i no trenquen el ritme: els vídeos projectats d'una festa sorpresa i de la sortida angoixant de la noia esquitxen amb un contrast que fa pujar la tensió. També l'espai sonor de Mar Orfila acompanya meravellosament per sota. L'espai és pulcre i eficaç. No hi ha ni una sola broma innecessària. Potser l'únic però, que adverteix que l'escena és ficció, són les ombres dels fluorescents o el focus que reflecteix a la porta de sortida. Detalls sense importància d'una peça que fa flaire d'èxit al Romea, de nou.

Oleanna
Autor: David Mamet
Director: David Selvas
Intèrprets: Ramon Madaula i Carlota Olcina
Dilluns, 8 d'octubre, al Romea


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.