cultura

literatura

El cassanenc Jordi Dausà edita la seva quarta novel·la

‘El gat de Schrödinger' recupera els tres personatges protagonistes de l'anterior, ‘Manual de supervivència'

L'escriptor cassanenc Jordi Dausà Mascort (1977) acaba de publicar la seva quarta novel·la, El gat de Schrödinger (Stonberg Editorial), en la qual recupera els tres personatges principals de l'anterior, Manual de supervivència, amb la qual va guanyar el premi Montflorit ara fa dos anys.

El gat de Schrödinger té com a protagonista més destacat en Matt –en realitat, Mateu–, un farmacèutic gironí d'uns trenta anys i escaig, tan racional com neuròtic i eternament insatisfet, que es retroba amb els seus antics companys de pis per celebrar un comiat de solter a Port Antic, una ciutat turística que recorda força Lloret de Mar. A l'hotel, en Matt coneix la Tània, membre del grup d'autoconeixement New Horitzons, que li fa replantejar-se unes quantes coses; amb ella i una companya de feina acaba formant “el clàssic triangle”. L'estada de Matt i els seus amics a Port Antic es complica amb “persecucions, paradoxes quàntiques, sexe estiuenc, embolics amb turistes i equivocacions constants”. Fins i tot Dausà reconeix un cert paral·lelisme argumental amb la pel·lícula Resacón en las Vegas, però subratllant que el film es va estrenar aquí quan ell ja estava presentant la seva novel·la a diverses editorials.

Un dels elements més característics d'El gat de Schrödinger és el contrast entre la superficialitat d'una ciutat de vacances com Port Antic i la transcendència a la qual aspiren els membres de New Horitzon, un d'aquests col·lectius new age que relacionen sovint la física quàntica amb l'espiritualitat. De fet, el títol del llibre fa referència a la famosa paradoxa quàntica que va plantejar el 1935 el físic Erwin Schrödinger a través d'un experiment imaginari. Entre aquests dos mons, aparentment irreconciliables, es mou en Matt, un personatge en el qual el seu creador es veu força reflectit.

“M'agraden els llibres senzills, que passen bé. De fet, sempre escric el llibre que m'agradaria llegir a mi”, afirma Dausà, que ha creat un bloc sobre el llibre, amb un trailerbook promocional i alguns exemples de la música que forma la banda sonora, força grunge, del llibre.

Jordi Dausà és mestre al col·legi La Salle de Cassà i llicenciat en humanitats. Prèviament a Manual de supervivència i El gat de Schrödinger, havia publicat més d'una dotzena de relats curts en diversos volums col·lectius i dues novel·les, Els Fak Eh i La caixa de joies, editades per Publicacions de l'Abadia de Montserrat i adreçades a immigrants nouvinguts que estudien català i necessiten històries escrites amb un llenguatge accessible, però també amb temes que puguin interessar un lector adult. Al desembre també apareixerà un relat seu, La cova secreta, en un recull de joves autors editat per Moll. Veu més difícil la publicació d'un altre projecte: un llibre de relats en què revisa i actualitza “amb mala llet” alguns mites catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda