cultura

Crítica

teatre

La vida és darrere les portes

L'adaptació que ha fet Daniel Veronese de La gavina de Txèkhov escapça sense manies les escenes de major acció i, així, permet que els actors centrin l'actuació en les raons i les conseqüències d'aquells actes. I és que Veronese pretén reforçar en Txèkhov la reflexió sobre la condició humana. Com a director, exigeix una entrega absoluta i, també, que a l'escena es destil·li vida. Un repte interpretatiu que no sempre s'aconsegueix. Sense voler generalitzar, els actors argentins presenten uns treballs dels quals cal aprendre.

La versió que es pot veure a la Sala Fabià Puigserver (i que té signada una àmplia gira per tot l'estat espanyol) pateix de la dificultat que a l'escena hi aflori veritat. Aquesta és una alquímia que no té una fórmula d'èxit. Certament, els personatges tortuosos de Txèkhov són difícils d'aixecar. Potser per això Marina Salas, que té quasi l'únic paper valent, perquè lluita pel que desitja, aboca alenades fresques a l'escena, impulsiva i compromesa, i doloroses en comprovar que tot i la seva aposta decidida res no ha estat com ella pretenia. Els altres malden per ser cínics o evitar que ningú els faci mal i anar vivint vés a saber per a què una vida equivocada. El plantejament, molt cerebral no convida a generar empaties ni identificacions. Que en escenes dramàtiques hi hagi espectadors que riguin (i no un riure nerviós, sinó ample, còmode), indica que hi ha algun codi que no s'ha sabut revelar a platea. L'obra, doncs, no acaba de rodar mai. Tot i els talls, es fa llarga perquè resulta lenta, que s'entrebanca, no creixen la majoria de personatges. En el fons, el problema és que queda només la lectura poètica que Veronese ha fet de Txèkhov. Però un vers sense ànima, és una porta que no s'obre. La vida s'hi amaga al darrere. Llàstima.

‘Los hijos se han dormido'
Director: Daniel Veronese
Intèrprets: Malena Alterio, Ginés García Millán, Malena Gutierrez, Alfonso Lara, Diego Martín, Miguel Relllán, Pablo Rivero, Marina Salas, Susi Sánchez, Anibal Soto
9 de gener (fins diumenge) al Lliure de Montjuïc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE