cultura

cinema

Cristina Flutur torna a Girona quinze anys després

L'actriu guanyadora del premi a la millor actriu de Canes va presentar ahir el film ‘Beyond the hills' al Truffaut

Avui aprofita la visita a la ciutat per impartir un taller interpretatiu a La Mercè

Com succeeix a moltes actrius, Cristina Flutur manté un fluid balanceig entre l'entusiasme per la seva professió i un aparentment deix de timidesa. Aquests dies recorre Girona, una ciutat que ja va conèixer als seus inicis com a actriu quan la va visitar per participar en la primera edició del Festival Internacional de Teatre Amateur (FITAG), i a la qual ha tornat quinze anys després convidada per presentar al Cinema Truffaut Beyond the hills (Más allá de las colinas), pel·lícula per la qual va guanyar el premi a la millor actriu en la darrera edició del Festival de Canes (2012). L'acte, coorganitzat amb el Museu del Cinema, va tenir lloc ahir a la nit, amb un ple absolut.

La jove actriu romanesa se'n recorda perfectament, d'aquella estada. No debades es tractava de la segona ocasió que sortia del seu país –la primera va ser a Hongria i també per actuar juntament amb la companyia teatral amateur Ludic–, i d'aquella experiència juvenil en rememora moltes coses, per exemple “la bellesa del Barri Vell”, que va descobrir “deambulant amb altres joves bohemis”, i algunes de les obres que va poder veure al llarg d'aquella setmana memorable.

Han passat els anys i Cristina Flutur porta a l'esquena una àmplia trajectòria com a actriu, interpretant un ampli ventall de personatges i autors, des de Ionesco fins a Steinbeck, passant per Shakespeare i Txékhov. Actualment treballa al Teatre Nacional Radu Stanca de Sibiu, ciutat que acull un festival de teatre internacional, però ha estat curiosament pel seu debut cinematogràfic que ha gaudit d'una gran repercussió mediàtica. Com no podia ser menys, ja que pel seu paper d'Alina al film de Cristian Mungiu va rebre el preuat guardó a Canes. Reconeix que no és usual guanyar un premi tan prestigiós debutant, però ho assumeix amb naturalitat i remarcant que fa molts anys que és als escenaris. Tanmateix, subratlla que abans d'actuar al film estava “atemorida”, tant perquè un director com Mungiu imposava com pel pes de la història i la intensitat del personatge. Tot plegat li va suposar “un treball físic i emocional molt gran”, diu Flutur.

Això no comporta, però, que no estimi el personatge. “Jo sóc el personatge”, confessa. Explica que sempre li agraden els personatges que interpreta, potser perquè no els jutja mai, per molt allunyats que estiguin de la seva personalitat. No descarta tornar a fer una pel·lícula –encara que per ara no ho contempla–, i si ho fes li encantaria repetir amb Mungiu, “perquè amb ell tenim una bona connexió i una confiança mútua”, explica.

Taller d'interpretació

Aprofitant la seva estada, avui la premiada actriu imparteix un taller a una quinzena d'alumnes del centre de formació teatral El Galliner, amb els quals té previst treballar les capacitats interpretatives. Explica que ella tot ho basa en l'espontaneïtat i la llibertat per explorar. “Actuar és com una exploració: mai saps els que descobriràs!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA