cultura

Sagunt “sent i respira en valencià”

Es tracta d'una mostra de dissenys de campanyes de promoció i sensibilització social del valencià

S'inaugura el 4 d'abril a les 19 hores

Del 3 al 15 d'abril es pot visitar al Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt l'exposició «Sent i respira valencià», una mostra de dissenys de campanyes de promoció i sensibilització social del valencià, fruit de la col·laboració entre l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València i la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València.

Aqusta exposició mostra el treball dels alumnes de Disseny Gràfic de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València des del 2005 fins a l'actualitat. Al llarg de set anys, el treball conjunt de l'Escola i la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, ha generat una selecció de materials de campanyes de promoció del valencià, que han sigut distribuïts entre els ajuntaments valencians, amb la participació de les oficines municipals de promoció, actualment constituïdes en AVIVA.

La cooperació entre les dues entitats ha sigut doblement satisfactòria: per a l'Escola ha significat la possibilitat de fer pràctiques reals ja que els alumnes no només han treballat per a un client autèntic sinó que, a més, han vist les seues obres exposades en comerços, establiments i col·legis i han pogut aprofitar l'experiència per a encàrrecs posteriors; per a la Unitat de Normalització Lingüística, la diversitat de mirades sobre una llengua com la nostra, encara massa condicionada pels vells tòpics, ha sigut una injecció de frescor.

El Departament de Gràfic de l'EASD de València pretén que els projectes de tercer curs siguen projectes reals, on hi haja un client que planteja un problema de comunicació. Pedagògicament creuen convenient que l'alumne estiga present en totes les fases d'un projecte gràfic concret, des de l'entrevista amb el client i la ideació, fins a la producció en impremta i la distribució al carrer.

Els treballs que mostrem són els seleccionats de cada concurs d'idees, els que millor han representat els valors amb què la Diputació de València vol identificar el valencià: una llengua útil, que mira al futur, una llengua viva per al segle xxi.

Una mirada original

Molt lluny dels estereotips, els alumnes de l'EASD usen un llenguatge gràfic modern, elaboradament senzill, on les paraules són les protagonistes. Associats a la imatge, els termes en valencià no necessiten cap altre suport. Tots els materials que trobareu a l'exposició són monolingües, llevat del Diccionari ciclista i el Diccionari meteorològic, que són multilingües (en valencià, castellà i anglés).

Els estudiants —joves valencians i d'altres parts d'Espanya i d'Europa— han oferit una mirada original sense prejudicis lingüístics. Les solucions gràfiques aportades han satisfet amb naturalitat les necessitats que es plantejaven.

Qualitat en el disseny per a una llengua de prestigi

La qualitat ha estat un valor que no s'ha perdut mai al llarg del procés. Començant per la selecció de la terminologia, avalada pels especialistes (Facultat de Medicina de la Universitat de València, Federació de Vela Esportiva, Associació de Vela Llatina, la Unió Gremial, professionals i altres experts), passant pel procés de selecció dels dissenys guanyadors amb l'avaluació dels professors i dels tècnics de la Diputació fins a la producció dels materials amb la millor resolució possible. Un disseny de qualitat per a una llengua amb futur.

Molts dels dissenyadors que apareixen en la mostra treballen ja en estudis de prestigi, avalats per treballs com els que ara s'exposen.

Per acabar, en les obres d'un alumne es veu sovint la mà del mestre, i el fruit d'esta col·laboració no hauria vist la llum sense l'afany, la implicació i l'entusiasme del professorat del Departament de Disseny Gràfic i en especial de Paco Salabert, autèntica ànima d'aquesta història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE