Música

strenes

xavier castillón

Un festival primaveral per estrenar novetats

Dijous vinent, Els Miralls de Dylan i Pascal Comelade obriran el nou festival Strenes de Girona, amb una col·laboració inèdita. Durant onze dies, Strenes omplirà Girona de música en directe, amb uns quaranta concerts que, en la majoria de casos, seran estrenes, algunes absolutes –Lax'n'Busto, Els Catarres, Pulpopop–, entre altres primícies i exclusives.

Girona estrena festival, un festival que justament està especialitzat en estrenes i primícies musicals diverses. El seu nom? Strenes, una iniciativa de Promo Arts Music –la promotora empordanesa que també organitza els festivals Acústica (Figueres) i Sons del Món (Vilabertran i Roses)–, que comparteix l'organització amb l'Ajuntament i l'Auditori de Girona. Strenes està estructurat en diverses seccions, com els festivals de cinema: Strenes –la secció oficial, la de les grans estrenes–, Únics –concerts amb formats i col·laboracions irrepetibles–, Descobertes –artistes emergents– i El que vindrà, amb apostes per grups i solistes que el festival considera que poden arribar a sonar molt en els pròxims mesos.

Entre el dijous 11 i el diumenge 21 d'abril, Strenes convertirà Girona en un aparador d'algunes de les principals novetats de l'escena musical catalana per a la temporada que tot just s'inicia ara, quan es comencen a perfilar les programacions dels festivals i les gires d'estiu. Seran més de 40 concerts i altres activitats complementàries repartides al llarg d'onze dies, però concentrades sobretot en els dos caps de setmana.

Un bon exemple d'aquesta hiperactivitat serà el divendres 12 d'abril: el festival haurà començat suaument el dia anterior amb un concert inaugural inèdit, que reunirà al Teatre Municipal Els Miralls de Dylan –Gerard Quintana i Jordi Batiste– i Pascal Comelade, però el divendres trepitjarà l'accelerador, amb vuit concerts, que començaran al vespre amb les descobertes gratuïtes, a Context, de Jo, Jet i Maria Ribot, i Àngel Arias i Maia Kanaan. A la mateixa hora (21 h) coincidiran a diferents escenaris de la ciutat tres estrenes absolutes: Lax'n'Busto estrenarà el seu últim disc, Tot és més senzill, a l'Auditori; Els Catarres també faran la primera presentació pública de Postals, a La Planeta –les entrades ja s'han exhaurit–, i Maria del Mar Bonet i la Jove Orquestra Auditori de Girona (JOAG) mostraran els resultats del seu treball conjunt, al Teatre Municipal. El mateix divendres, a les 10 de la nit, Isaac Ulam i Jose Domingo presentaran el seu sorprenent disc en comú, Temple d'aigua i llum, entre el folklore i la cançó d'autor, a l'auditori Viader de la Casa de Cultura. La nit es tancarà amb dos concerts a la sala Tourmix, on Quart Primera presentarà Pel·lícules i Pulpopop mostrarà per primera vegada en directe les cançons del seu esperat nou disc, La batalla dels dubtes.

El dissabte 13, Delafé y las Flores Azules portaran a terme a l'Auditori un dels primers concerts de la gira de De ti sin mí / De mí sin ti, i també actuaran en altres escenaris Bikimel, Joanjo Bosk, Joana Serrat i Blaumut. El primer cap de setmana es tancarà el diumenge 14 amb un concert de Beth a la sala de cambra de l'Auditori, en què farà un avançament del nou disc, i diverses descobertes a Els Jardins de la Mercè: Suite, Luthea Salom, Laia Vehí i Nuri Total.

Concert solidari de Cesk Freixas

El dimecres 17, Yacine Belahcene & The Oriental Groove actuarà a la seu d'Òmnium Gironès i Tona Gafarot serà a El Cercle. El dijous 18, Cesk Freixas oferirà al Teatre Municipal el concert solidari La veu dels invisibles, amb la col·laboració de diverses entitats com ara la Fundació Oncolliga Girona, l'Associació Àkan, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i l'Ateneu Naturalista de Girona, que rebran un percentatge de la recaptació del concert. Durant l'actuació de Freixas intervindran representants de les quatre entitats, que llegiran textos relacionats amb la causa que defensen. El mateix dijous tindrà lloc la presentació a La Planeta del nou disc d'El Petit de ca l'Eril, La figura del buit, i la nit s'allargarà a Tourmix amb la festa universitària E-Fest, organitzada pels estudiants d'Eram i Eumes, amb la presència del músic i productor madrileny Ed Is Dead.

El divendres 19 d'abril, Strenes iniciarà una intensa recta final, amb la presentació al Teatre Municipal de Tants caps tants joguets, el primer disc de l'Orchestra Fireluche amb veus convidades –Marc Parrot, Pau Riba, Joan Enric Barceló, Tom Hagan, Agnès Fusté, etc.– i el tribut als Beatles d'Abbey Road a l'Auditori, a més de Rosa Pou, Andreu Rifé, Maria Rodés i Xarim Aresté en altres escenaris. El dissabte 20 passaran per Strenes Love of Lesbian, Marina Rossell –amb el seu tribut a Moustaki renovat–, Sidonie, Bremen, Rafa Pons i Meritxell Gené.

strenes 2013
De l'11 al 21 d'abril Organització: Promo Arts Music, amb l'Ajuntament i l'Auditori de Girona.
Familiars
Strenes té un apartat familiar: el dia 14 a l'Auditori, Miqui Puig, Joan Colomo, Refree i Mates Mates faran un avançament del nou disc de Minimúsica. I el dia 21, al Teatre Municipal, Albert Pla i Pinker Tones tancaran el festival amb Rolf & Flor.
Xerrades
Dins dels actes commemoratius del 20è aniversari de la revista ‘Enderrock', s'han organitzat dues converses musicals, a la sala La Planeta, entre músics de diferents generacions: Mine! i Pau Riba (dia 16) i Pi de la Serra i Sanjosex (dia 17).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.