Música

FESTIVAL

xavier castillón

Muchachito i cia L'In-Somni de 5 nits primaverals

El festival itinerant de música independent In-Somni torna a la seva primera seu, Girona, per celebrar-hi la desena edició, del 30 d'abril al 4 de maig, en un nou emplaçament i amb un dels cartells més complets de la seva història. Tot un clàssic primaveral gironí

Girona ha ampliat substancialment en els últims temps la seva oferta de festivals, amb noms com ara Milestone Project, A Cappella i Strenes, però abans que tots aquests, hi havia l'In-Somni, el festival itinerant de música independent de Catalunya, que ara torna a la seva primera seu, Girona, per celebrar-hi la seva desena edició, del 30 d'abril al 4 de maig. El festival, organitzat pel banyolí Jaume Masssaguer, fa aquest any un important salt endavant: canvia d'emplaçament i s'instal·la en un gran envelat al passeig de la Copa, l'espai tradicional de les barraques i els grans concerts durant les Fires de Sant Narcís, a l'emblemàtica Devesa.

El festival In-Somni s'articula en cinc nits gairebé temàtiques, que començaran el dimarts 30 d'abril amb una aposta forta per la rumba i la festa: obrirà foc cap a les 10 de la nit el Muchachito, acompanyat en aquesta ocasió pels seus compadres El Ratón (Los Delinqüentes) i Santos de Veracruz. A continuació hi actuarà La Troba Kung-Fú, que avançarà les noves cançons del disc que preveu publicar aviat (Santa alegria o potser Santalegria), i aquesta doble ració de rumba fusionada amb rock, cúmbia i moltes altres coses es complementarà amb la música també ballable i amb molt de sabor dels gironins The Blackiss.

La segona nit, la del dimecres 1 de maig, tindrà un aire més pop i indie, amb les actuacions, a partir de les 8 del vespre, de Joan Dausà i Els Tipus d'Interès i dues bandes barcelonines més, Furguson i Stay, que hi presentaran els seus respectius últims treballs, The leap year i The fourth dimension.

La tercera nit del festival, la del dijous 2 de maig, serà 100% electrònica. A partir de 2/4 de 8 sonarà la música de Dj Sanse i Deejaymass, dos alumnes de l'escola gironina de música electrònica Eumes. Tot seguit Loopdog compartirà escenari amb Sitofonk, per donar pas tot seguit a Luka Caro Dj i Da Professor Dj. La nit acabarà molt bé amb els madrilenys The Zombie Kids, un grup de discjòqueis i productors que estan aconseguint força repercussió en l'escena de la música electrònica de ball, tant estatal com estrangera.

La quarta nit d'In-Somni tindrà, el divendres 3 de maig, un fort component mestís, amb tres de les formacions que més bé representen aquest tipus de barreja sonora a l'Estat espanyol, Zulú 9.30, Canteca de Macao –que també celebren el seu desè aniversari– i Bongo Botrako.

El desè In-Somni es tancarà el dissabte 4 de maig amb dos músics que hi actuen com a part d'una col·laboració amb el festival olotí El Mini, Xevi Pigem i Toni Beiro, i com a gran plat fort de cloenda Loquillo, que hi presentarà La nave de los locos, el disc que representa l'esperat retorn de Sabino Méndez com a compositor principal del repertori del rocker del Clot. Les entrades per a tots aquests concerts, amb preus que van dels 10 als 32 euros –aquest últim és el preu del concert de Loquillo, que costa 28 euros a la venda anticipada– es poden adquirir al web www.in-somni.info. Aquest any el festival no ha posat abonaments a la venda.

La Troba i la ‘rúmbia vallesana'

Joan Garriga, la veu i l'acordió de La Troba Kung-Fú, afirma que “el nostre disc anterior era més urbà i el proper serà més comarcal. Per això parlem ara de rúmbia vallesana, que podria ser un estil a mig camí de la rumba i la cúmbia, però que també inclouria influències de la música tradicional del Vallès o del Maresme, com ara el ball de gitanes”. Per tant, pot ser tota una sorpresa l'actuació que La Troba Kung-Fú oferirà dimarts vinent al concert inaugural del festival In-Somni, on la banda tornarà a mostrar el seu gust per “la festa popular” com un espai lúdic i de convivència en llibertat on poden coincidir persones de totes les edats. En aquest concert, La Troba Kung-Fú actuarà amb la seva formació de gala: nou músics en escena, amb secció de vents inclosa.

El grup ja té pràcticament enllestit el seu tercer disc d'estudi, després de Clavell morenet (2006) i A la panxa del bou (2010), que sortirà entre el maig i el juny amb el títol de Santalegria. En tot cas, fa dies que estan presentant en directe les cançons del nou disc. “Separem molt l'activitat del directe i la de l'estudi de gravació, per la nostra salut mental i física, perquè són activitats amb nivells de concentració diferents”, afirma Joan Garriga. “No ens podem permetre estar gaire temps parats perquè vivim dels concerts i, si no actuem, no tenim ingressos”, diu el cantant, que per experiència personal, cultural i sentimental, se sent encara molt proper al concepte tradicional de disc, però també entén que les coses estan canviant. “En realitat, no ha canviat tant la metodologia ni l'ofici, que continua tenint els mateixos pros i contres. El que sí ha canviat és la manera com la gent consumeix la música, i és complicat, perquè encara no hi ha cap fórmula establerta. Inicialment havíem pensat que trauríem les noves cançons en diferents tongades, editant-les de cinc en cinc al llarg de tot un període de temps, però al final hem preferit vomitar-les de cop en un sol disc.”

En realitat, no importa tant el format d'edició com la voluntat que té La Troba Kung-Fú d'apostar per la “patxanga, la festa i el ball, a la nostra manera”, amb l'estendard sonor que és per al grup l'acordió diatònic, un instrument recuperat gairebé de l'oblit per a les noves generacions. I com serà el nou disc? “Costa d'explicar, però són cançons més senzilles i potser també més festives, amb producció de gran banda.”

in-somni
Dates: del 30 d'abril al 4 de maig Web: in-somni.info Lloc: Passeig de la Copa, de la Devesa de Girona Grups: Loquillo, La Troba Kung-Fú, Joan Dausà i Els Tipus d'Interès, Canteca de Macao, Zombie Kids...
Concert solidari
El concert del dia 1 de maig, amb les actuacions de Joan Dausà i Els Tipus d'Interès, Furguson i Stay, serà gratuït i solidari, a benefici del Banc dels Aliments. Per assistir-hi, s'ha de portar un producte d'alimentació bàsic, com ara pasta o arròs, o també es pot fer un donatiu del mateix import.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.