Llibres

DIETARI

d. sam abrams

Un dietari sense defalliment

Una de les àrees de més creativitat de la literatura catalana moderna i contemporània és el dietarisme. Només cal citar alguns noms:  Pla, Bladé i Desumvila, Manent..., Puig, Sòria, Alonso... Ara bé, l'extens conreu del dietari no ens ha de portar a l'autocomplaença i la deixadesa. Sempre hem d'estar a punt per rescatar autors del passat i descobrir-ne de nous.

En aquest sentit, precisament, hi ha un cas que clama al cel.  És el cas del proteic Lluís Maicas (Inca, 1954) –poeta, novel·lista, dietarista, artista–, que té sis nodrits volums de dietaris, dividits en dos cicles: els quatre volums de Quadern de viatge (2003-2009) i els dos que han aparegut fins ara de Teràpies de sedició (2011-2012).  

L'armistici és el segon lliurament de Teràpies de sedició, una obra encara oberta. Es tracta d'un dietari forçat, és a dir, un dietari d'assiduïtat diària, escrit al llarg del 2010. A més, Maicas ha aconseguit una cosa molt difícil: un dietari forçat que no decau sinó que manté un alt nivell de cap a cap del text. El nostre autor poua dins i fora d'ell mateix cada dia per extreure'n experiències i reflexions d'interès. De fet, tot el text se sosté  sobre un profund punt de tensió formal i genèric entre el diari i el dietari, entre la personalitat i la impersonalitat.

L'armistici és d'una gran varietat formal perquè conté mostres d'altres gèneres com ara l'aforística, l'assaig, la narrativa, la poesia, la crònica de viatge, el retrat, l'articulisme... I aquesta varietat formal es reflecteix també en els continguts, a partir d'un extens ventall temàtic que abraça, sobretot, la natura, la societat, la política, l'art, la literatura, el temps, la memòria, la identitat, l'alteritat, la mort, la llengua, el somni... 

I totes les anotacions de l'obra estan dotades d'un to perfectament ajustat al tema, un to que va de la contemplació tranquil·la i la constatació imparcial a la incisiva, el criticisme i l'autocriticisme, el vitalisme, la inquietud, la indignació... 

Prengueu nota del nom: Lluís Maicas. Busqueu els seus llibres, llegiu-los amb cura. No és massa tard per recuperar aquest autor. Si no ho fem, estarem perdent alguna cosa de valor.

L'armistici
Lluís Maicas
Editorial: Ensiola (Muro, 2012) Pàgines: 245 Euros: 18 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA