cultura

ART

El fons Santos Torroella inclou la donació de l'arxiu i la biblioteca del crític

A la col·lecció hi ha peces de Dalí, Miró, Picasso, Ponç, Picabia, Tàpies o de la seva germana Ángeles Santos

La biblioteca conté uns vint mil volums

En el ple que s'ha de celebrar avui a l'ajuntament de Girona, tot estava a punt per aprovar el plec de condicions que han de permetre la cessió a la ciutat de l'important fons de l'historiador i crític d'art Rafael Santos Torroella (Portbou, 1914-Barcelona, 2002). De fet, en les converses amb la seva vídua Maria Teresa Maite Bermejo, que ara té 94 anys, ja s'han concretat els serrells de l'operació, taxada en 3,9 milions d'euros, a pagar en set anys.

La negociació començada per Joaquim Nadal el 2001, i que l'actual alcalde Carles Puigdemont va reprendre el setembre passat, inclou la donació de l'important arxiu del crític i de la seva biblioteca, d'uns vint mil volums. Quan tot indicava que aquesta interessant aposta es desencallava, el grup municipal del PSC ha demanat nous informes per donar-hi el vistiplau i s'ha hagut d'ajornar l'acord per a més endavant.

Tenint en compte el valor de la col·lecció, s'evidencia que no és un tema econòmic el que mou la vídua de Rafael Santos, sinó la possibilitat de tenir en un sol espai –la casa Pastors, antiga seu de l'Audiència de Girona– la magnífica col·lecció d'art de 1.200 peces que van aplegar al llarg de la seva vida i que inclou obres de Dalí, Miró, Picabia, Picasso, Ponç, Tàpies o Ángeles Santos (la germana, de 101 anys), junt amb l'arxiu i la biblioteca.

Maite Bermejo valora diferents aspectes de la proposta gironina, com ara la seguretat que es mantindrà unit tot el fons, la sensibilitat en valorar la importància de l'arxiu, que alhora en conté almenys cinc arxius diferents, i el llegat bibliòfil, que permetria una base de connexió universitària.

LA XIFRA

3,9
milions
és el preu acordat per a l'adquisició del fons, a pagar a terminis en set anys.

Martí Alsina, el desencadenant

Quan Joaquim Nadal va deixar l'alcaldia de Girona i va morir Rafael Santos Torroella, les negociacions van quedar aparcades. Arran de l'exposició que es va fer al Museu d'Història de la Ciutat el 2004, es va refer el contacte, però no va ser fins l'any passat, quan amb motiu del dia internacional dels arxius, Maite Bermejo va cedir a l'Arxiu Municipal de Girona el rebut de la venda d'un esbós d'El gran dia de Girona, signat per Ramon Martí Alsina. Així va ser com es van reprendre les converses i la vídua de Rafael Santos va mostrar el seu interès a donar a la ciutat el fons arxivístic i la magna biblioteca del crític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona