música

Postres salvatges

No és gratuït que el disc publicat ara fa tres anys per Pascal Comelade i Enric Casasses es titulés La manera més salvatge. Quan aquestes dues forces tel·lúriques interactuen en igualtat de condicions –una altra cosa és que Casasses intervingui com a convidat de Comelade– només pot haver-hi una manera de resoldre la situació: sempre la més salvatge. I així va ser dimecres en el segon concert del Gastromusical a El Molí de l'Escala, un restaurant atípic en què els quadres de diferents artistes són més que pura ornamentació i en el qual els concerts són també molt més que un fil musical per entretenir els comensals. Evidentment, un concert de Comelade i Casasses no pot ser mai música d'ambient: hi ha tensió i electricitat, rock'n'roll i poesia escopida amb mala llet, invocacions a Verdaguer i Brossa, i per sobre de tot un rapsode lliure que no canta ni prova d'adaptar-se a l'estructura sonora que creen a darrere seu uns músics tant o més lliures i indomables. I al final, prodigiosament, la veu es troba en algun punt indeterminat de l'univers amb la música que brota dels amplificadors, i tot plegat sembla tenir sentit. Evidentment, si l'espectador espera assistir a un concert normal de Comelade, un músic que sempre ha mantingut un bon equilibri entre l'experimentació i les melodies més accessibles, el triangle i la veu dura de Casasses fulminen al moment aquestes expectatives i fan que tot el conjunt derivi cap als extrems: una opció de risc, però absolutament legítima.

El concert de Casasses i Comelade –una actuació exclusiva, possible gràcies en part a les vinculacions escalenques del primer– s'integrava en el concepte global del Gastromusical: una proposta que, com ja indica el seu nom prou explícitament, fusiona música i menjar. Inspirant-se en la proposta sonora de Comelade i Casasses, el cuiner Jordi Jacas va preparar un menú –tiramisú de salmó, macedònia de porc, torró de foie– que també era molt més que el teloner del concert. Tot el conjunt vol tenir un sentit, com un joc d'interrelacions entre diferents nivells de percepció sensorial, que continuarà dimecres vinent amb Roger Mas.

Intèrprets: Enric Casasses, veu i triangle; Pascal Comelade, pianos i pianets; Oriol Luna, timbals i pianets; Roger Fortea, baixos, trompetes i pianets, i Ivan Telefunken, guitarres, guitarrons i pianets. Lloc i dia: restaurant El Molí de l'Escala, dimecres 5 d'agost. Tercer Gastromusical.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA