cultura

art

La Casa de Cultura acull una exposició antològica del pintor Àlvar Suñol

S'hi poden veure obres de totes les etapes d'aquest artista reconegut internacionalment

La mostra, inaugurada ahir, es pot visitar fins al 15 de març

Escala sobre un camp de blat sembrat a Montgat l'any 1958 (2013) condensa bona part de l'obra d'Àlvar Suñol. Basant-se en un fresc seu de joventut –pintat tot tornant de complir el servei militar a Melilla, com bé recorda–, l'artista maresmenc l'ha refet posant-lo al dia simbòlicament i plasmant-hi una mirada reflexiva del que ha viscut, viu i viurà després de complir uns 79 anys ben portats. L'amor, el treball, la vida i la mort marquen les etapes vitals d'aquest oli sobre tela que, en paraules del mateix Suñol, són “la metamorfosi del meu passat i present”.

Aquest impressionant tríptic de grans dimensions presideix frontalment l'exposició antològica que la Casa de Cultura de Girona ha organitzat per descobrir aquest pintor de Montgat establert des de fa uns anys a Foixà i que, com passa malauradament massa sovint, és poc conegut a casa nostra. Una injustícia que no s'ha donat per sort en altres localitats, com a Badalona o Logronyo, que ja li han organitzat exposicions retrospectives. Reconegut internacionalment, sobretot als Estats Units, on ha exposat i venut bona part de la seva producció en moltes galeries, va formar-se de ben jove a l'Escola de Belles Arts de Barcelona i, ja becat, a París, on va acabar formant part del grup de L'École de Paris, amb el qual va exposar en nombroses ocasions.

En l'exposició que es va inaugurar ahir i que es podrà veure fins al 15 de març, els visitants podran copsar la trajectòria del pintor, des dels inicis als anys cinquanta fins a l'actualitat, on hi ha una visió més poètica, més propera a la seva realitat i al seu entorn (fins i tot hi apareixen portades d'aquest diari on s'aprecien titulars referents a la Via Catalana o al dret a decidir).

Una evolució, certament, però també un recorregut vital i artístic marcat per un denominador comú: l'amor per l'ofici de pintar. I com deixa clar en el gran quadre esmentat al principi, un pintor que ja ha pujat l'escala, però a qui encara queda un trajecte que condueix a una il·luminada estança. Li seguirem els passos.

LA XIFRA

44
obres s'exposen a l'antològica (1954-2014) que organitza la Casa de Cultura de Girona.

Recomprant quadres a Hollywood

Un dels fets insòlits en la carrera d'Àlvar Suñol és que en la seva etapa de maduresa està recomprant obres realitzades al llarg de la seva dilatada carrera. Una tasca en la qual l'ajuden una sèrie d'agents que recorren les principals subhastes de pintura a la recerca de peces que tornen a un mercat que encara el valora (la majoria, obres que els hereus es venen). Es dóna la circumstància que als Estats Units la seva obra ha tingut molt de ressò i pràcticament tota la seva producció s'ha venut allà. Molts compradors americans residien a Califòrnia, i una gran majoria pertanyien al món del cinema de Hollywood. Sense anar més lluny, a Girona s'exposa un quadre que originalment va comprar el cineasta Jean Negulesco, ara novament propietat de Suñol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un tribunal anul·la la condemna contra Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA