cultura

publicacions

Un llibre treu de l'oblit una vall i vint-i-nou viles abandonades

Edicions Sidillà publica ‘Els pobles oblidats', en què es recupera la memòria d'indrets deshabitats

El llibre es presenta avui a la llibreria Ulyssus de Girona (a les 20 h)

Si una fórmula funciona per què no repetir-la? Això és el que han fet els responsables d'Edicions Sidillà, després de l'èxit ara fa dos anys d'Els pobles perduts. La publicació d'aquell llibre, que recuperava per a la memòria col·lectiva una trentena d'indrets de la Catalunya històrica, va rebre moltes complicitats i mostres d'entusiasme de molts lectors d'arreu del territori. No només això, arran d'això van sorgir moltes altres històries d'altra gent i d'altres pobles que també conservaven cases amb les pedres silenciades pel pas del temps.

És així com Xavier Cortadellas i Judit Pujadó es van animar a tornar a fer no tant una segona part, sinó un llibre que és “una conseqüència”, com els agrada anomenar-lo a ells. D'aquesta manera, una vintena d'autors s'han embarcat a recuperar la història de 29 viles i una vall deshabitades fa anys i, en molts casos, oblidades per a la majoria. Hi tornen a plasmar les seves llegendes, els noms de les cases, les feines, les festes que s'hi feien i algunes de les coses que s'hi explicaven.

Concretament, de les comarques gironines es fa record de llocs entranyables, com els Metges, a les Gavarres, on perviuen els masos i l'església de Sant Cebrià de Lladó. Xavier Cortadellas parla de la gent que hi vivia, algunes de les il·lusions que tenien i algunes de les feines que feien. Per la seva banda, Joan Carreres se centra en Briolf, en recupera la llegenda de la gorga del Dimoni i explica la vida d'aquest poble situat a la vora del riu Ser. També, situat al Pla de l'Estany, apareix gràcies a Adrià Pujol la coneixença de Sant Marçal de Quarantella, centre neuràlgic del TEI als anys 70 del segle passat.

LA DATA

03.04.14
és el dia de la presentació del llibre, que tindrà lloc a la llibreria Ulyssus, a les vuit del vespre.

LA XIFRA

29
viles i una vall completen el mostrari d'indrets oblidats que aquest volum redescobreix per als lectors.

Del Pirineu al Matarranya, la Catalunya oblidada

Més enllà de les terres gironines, Els pobles oblidats comença parlant d'Àrreu ( Pallars Sobirà) i la llegenda de la torre que va fer construir el senyor de la vila per tancar-hi la seva filla enamorada d'un moro –com recull Marta Alòs– i conclou amb Sant Joan de Toran, escrit en aranès per Aitor Carrera i Claudi Aventin-Boya. Entremig, el llibre ens il·lustra sobre Vidabona i Saltor, Canals de Cerdanya, Cerneres, Solanell, Montant de Tost, Sant Romà de Tavernoles, Dorve, als Pirineus; Herva-savina, Orrit, Raons i Oroners, a Lleida; Sant Joan de Toran i la seva vall, a la Val d'Aran; Salselles, el Putxot, Santa Margarida de Cabagès, a la Catalunya central; Sant Marçal del Montseny, Jafre (el Garraf) i el carrer del Xiprerer de l'Hospitalet de Llobregat, a Barcelona, i Montargull, la Bartra, Esblada, Fontscaldetes, Gallicant i Fatxes, a Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA