cultura

El Truffaut dedica un cicle de la Filmoteca al cinema realitzat o escrit per dones

Comença avui amb la projecció de ‘Dime quién era Sanchicorrota' i es compon de sis films

Destaca que en totes les sessions assistiran les autores

El Cinema Truffaut de Girona engega avui un nou cicle de la Filmoteca lligat a l'exposició del Museu del Cinema i al projecte en línia obert La dimensió poc coneguda: pioneres del cinema. Si bé en un principi les comissàries, Íngrid Guardiola i Marta Sureda, van pensar a concebre un cicle que inclogués obres de cineastes internacionals (Akerman, Varda, Potter, Breillat...), la dificultat de trobar còpies dels seus films va convertir la limitació en virtut i la seva mirada al cinema realitzat o escrit per dones va centrar-se en les professionals de la cinematografia catalana i espanyola.

És així com a més de poder gaudir d'obres properes en l'espai i el temps, moltes d'aquestes poc visibles en el circuit de sales comercials, cada projecció del cicle Pioneres té la presència de les seves autores, siguin realitzadores o guionistes.

Dime quién era Sanchicorrota (2013) enceta avui el cicle (a les 20.00 i 22.30), un documental dirigit per Jorge Tur i coescrit i editat per Virginia Garcia del Pino que pren com a fil conductor la llegenda d'un bandoler del desert de les Bardenas Reales. Els dos autors presentaran la seva obra.

El dilluns 5 de maig, Isaki Lacuesta presentarà el seu film Los pasos dobles (2011), premiat amb la Petxina d'Or de San Sebastià i que va escriure conjuntament amb Isa Campo. A continuació, el 12 de maig es projectarà la pel·lícula documental Diario argentino (2006), premiada en el festival Visions du Réel de Nyon (Suïssa). Dirigida per Lupe Pérez, es tracta d'un treball autobiogràfic que analitza els canvis recents al seu país d'origen i les emocions trobades dels immigrants argentins. També ella serà present per parlar del seu film.

Per al 19 de maig hi ha programada una pel·lícula de ficció dirigida pel gironí Pere Vilà, La lapidació de Saint Étienne (2011), elaborada amb el guió de Laura Merino. Protagonitzada per Lou Castel, en bona part va ser filmada a Girona. Volar (2012), de Carla Subirana, és el documental dirigit i escrit per Carla Subirana que té entre altres virtuts el fet que és la primera vegada que una càmera s'endinsa en una acadèmia militar espanyola. Es projectarà el 26 de maig. I finalment, el 2 de juny es clourà el cicle amb Mercados de futuros (2011), en el qual la multipremiada Mercedes Álvarez amb la seva opera prima El cielo gira (2004) furga en la febre del sector immobiliari.

Fins a l'1 de juny

L'exposició de Pioneres del cinema es pot veure al Museu del Cinema fins a l'1 de juny. És un projecte d'investigació audiovisual, educatiu i divulgatiu que s'apropa al treball que les dones han desenvolupat en l'àmbit cinematogràfic al llarg de la seva història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia