Cinema Critica

CRÍTICA

Àngel Quintana

Joves i supervivents

Resulta curiós que en un moment en què la crisi econòmica ha condemnat tota una generació de gent jove a viure sense futur, el cinema de l'Estat espanyol hagi esquivat el tema. Hermosa juventud, de Jaime Rosales, té la virtut de ser la primera pel·lícula que parla de què passa amb un atur juvenil que cada cop és més elevat i que es planteja perquè l'emigració forçada a l'estranger no deixa d'augmentar.

La mirada de Jaime Rosales no analitza quines són les causes que han provocat el fenomen, prefereix centrar-se en dues víctimes per aconseguir, a partir d'elles, fer un retrat de la complicada supervivència quotidiana. La seva aproximació no vol ser tova, ni vol caure en les perspectives costumistes, prefereix fer una pel·lícula directa, que funciona gràcies a l'esplèndid treball dels actors, sobretot el d'Ingrid Garcia-Johnson.

Implicació amb l'espectador

Hermosa juventud implica, per altra banda, un clar desig per part de Rosales per fer un cinema més narratiu, que busqui més possibilitats d'implicació amb l'espectador. Un dels problemes de la pel·lícula és aquest desig de trobar diversos fils narratius per donar més força dramàtica a la història dels dos joves aturats, on el director vol explicar massa coses. Hermosa juventud vol ser una descripció social de l'estat d'una parella que no tenen feina fixa i que tenen l'educació d'un fill a l'horitzó, però també vol endinsar-se cap un determinat teixit dramàtic que condueixi els personatges cap al món de la violència.

En un moment central, el jove protagonista és ferit i ha de dur a terme una venjança. El motiu que el frena és aquest desig d'anar cap a la recerca de recursos dramàtics que li reforcin allò que vol explicar.

Els millors moments tenen lloc quan relaciona els joves amb uns pares que també sobreviuen enmig de la crisi. Rosales té una mirada clínica que li funciona per capturar els petits gestos íntims, a vegades la necessitat de buscar altres recursos li treu volada a aquest valent i eficient retrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós