cultura

D'àngels a dimonis

Amb ‘Maléfica', estrenada aquest cap de setmana, Angelina Jolie s'afegeix a les estrelles que, cap als 40 anys, brillen fent personatges de malvades de contes o novel·les

Tret de Meryl Streep, quan arriben a una certa edat, les actrius de Hollywood i d'arreu del món es queixen de la falta de papers. Harrison Ford (71 anys) serà un dels protagonistes de Stars Wars VII, però què se n'ha fet, de Michelle Pfeiffer, amb 54 anys? Dues conegudes revistes de cinema estatals, Fotogramas i Cinemanía, donaven aquest mes en portada pistes sobre un futur possible per a les estrelles que voregen o han superat els 40 anys i tenen pànic a l'atur o la prejubilació: els papers de malvades. Angelina Jolie (38 anys) interpreta la protagonista de Maléfica, producció de Disney que va arribar als cinemes divendres passat. Una relectura de La bella dorment en què l'actriu de L'intercanvi i Salt encarna una fada número 13 sàdica, sensual i molt, molt malvada. En aquesta pel·lícula debuta com a director Robert Stromberg, especialista en efectes especials –tota una declaració de principis–, i Ellen Fanning hi fa el paper de princesa.

L'altra actriu que podem veure en registre de malvada i ocupant



portades aquests dies és Kate Winslet. El seu cas, però, és diferent: no protagonitza un conte de fades, sinó l'adaptació d'un best-seller de la literatura juvenil fantàstica, Divergent, i forma part de l'estratègia d'aquest tipus de producte de fitxar intèrprets de prestigi.

Sens dubte, el personatge estel·lar d'aquesta tendència és la madrastra de Blancaneu, interpretada en els últims anys per estrelles de Hollywood de la categoria de Charlize Theron i Julia Roberts, i fins i tot per Maribel Verdú en el film mut de Pablo Berger. En un altre registre, el de femme fatale, podríem afegir la Kim Basinger de L.A. Confidential (1997). En voleu més? Cate Blanchett serà la madrastra de la Ventafocs en una gran producció que s'estrenarà el 2015.

Kate Winslet

L'ambiciosa cap dels erudits de ‘Divergent'

L'actriu britànica viu un moment dolç: té un Oscar des de fa quatre anys (The reader) i una carrera que alterna el gran èxit comercial (Titanic) amb el cinema de creadors de prestigi. Divergent és del seu vessant comercial: hi interpreta l'ambiciosa i malvada cap de la facció dels erudits. És un film que s'inscriu en la moda d'adaptar al cinema
èxits de literatura fantàstica juvenil protagonitzats per joves heroïnes (Els jocs de la fam, Crepuscle...).

Charlize Theron

La reina més bella i més malvada

El 1975 va ser una bona anyada: van néixer tres de les cinc actrius d'aquestes pàgines (Theron, Winslet i Jolie). L'actriu sud-africana també té un Oscar, guanyat el 2004 sense el suport de la seva espectacular bellesa (Monster). Un recurs que sí que explota a Blancaneu i la llegenda del caçador (2012), adaptació lliure del conte, en què interpreta la malvada reina Ravenna. Bella veterana enfrontada a una jove guapa i audaç, és un esquema repetit sovint.

Julia Roberts

Noia busca príncep blau... i esdevé bruixa

Hollywood reflecteix la influència dels contes tradicionals a la cultura occidental a través de pel·lícules com ara Mirror, mirror, una altra adaptació de Blancaneu, dels germans Grimm, amb Julia Roberts interpretant la malvada reina. Però l'empremta dels contes també es veu en versions menys ortodoxes: Pretty woman, la pel·lícula que va convertir l'actriu en estrella el 1990, recrea el mite del príncep blau i s'inspira també en L'aneguet lleig.

Helena Bonham Carter

D'aristòcrata victoriana a empaitar mags

De totes les actrius d'aquestes pàgines,
Helena Bonham Carter és la més gran (va néixer el 1966, un any abans que Julia Roberts) i la que acumula més papers al costat fosc. Si bé va debutar en el cinema interpretant una noia i atrapada per les rígides convencions de l'aristocràcia britànica a Una habitació amb vistes, després l'hem vista practicant canibalisme a Sweeney Todd, com a Reina de Cors a Alícia al país de les meravelles o encarnant la malvada bruixa Bellatrix, que empaita Harry Potter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Maléfica

«Maléfica»

Gènere: Fantàstic
Direcció: Robert Stromberg.
Intèrprets: Angelina Jolie, Elle Fanning.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda