Cinema Critica

ESTRENA

imma merino

Amor que sobreviu en l'eternitat

Only lovers left alive. Només els amants sobreviuen. És bonic, el títol de la nova pel·lícula de Jim Jarmusch: possiblement el més cool dels cineastes vius. Amb la seva calma, que en aquest cas fins i tot podria semblar desmenjament, presenta uns amants que sobreviuen per la seva condició vampírica, però que, a més a més, aconsegueixen que el seu amor sobrevisqui en el temps: que sigui etern en l'eternitat. Per aconseguir-ho, Adam i Eva (els noms arquetípics amb els quals Jarmusch ha batejat els seus vampirs) potser han de separar-se llargament per sentir el desig de retrobar-se. En començar el film, Adam (Tom Hiddleston, tan camaleònic i tan seductor) viu deprimit en un casalot desgavellat en un barri desolat de Detroit, mentre que Eva (Tilda Swinton, que, després dels seus inicis amb Derek Jarman, mai havia semblat tan acordada al món d'un cineasta) vagareja per un Tànger que sembla somiat.

La nostàlgia recíproca, doncs, mena al retrobament d'aquests amants cultes, musicals i literaris (que coneixen un vampir que és el vertader autor de les obres de Shakespeare i que han compartit moments amb Lord Byron i els Shelley a prop del llac Léman), cansats de buscar sang al mercat negre (no volen xuclar-ne directament de ningú), amb el problema afegit que pugui estar contaminada, perquè, ai, la humanitat deu estar podrida. Aquests vampirs viuen estranyats en el món contemporani, perplexos davant del rumb de la humanitat, i és possible imaginar que Jarmusch es reconeix en aquesta estranyesa fins a traspuar una certa misantropia. Aquests Adam i Eva són uns estranys en un món que no és precisament el paradís, sinó més aviat un infern. De fet, intenten viure'n al marge, cultivant el seu amor, recordant-se i rememorant moments, pensant en el sentit de l'existència, conversant sobre literatura i música, que tant agraden a Jarmusch. En aquest món a part, però, hi apareix una intrusa, la germana d'Eva: una vampira llibertina, com sorgida d'Entrevista amb el vampir, interpretada per l'omnipresent Mia Wasikowska. El seu desvergonyiment ensopega amb la malenconia dels amants.

Cinema personal i fascinant

Jarmusch, tan fidel a ell mateix en el seu gust pels personatges solitaris, calms i nocturns, no s'acosta a l'univers vampíric per renovar el gènere fantàstic, sinó per dur-lo cap al seu cinema, tan personal i un punt entotsolat, però fascinant. El film es mou en un terreny incert entre la broma i la seriositat. Potser, de fet, és una cosa i l'altra i el millor per gaudir-ho és acceptar i fins i tot celebrar aquesta incertesa. Si fos només una broma, potser duraria massa. Si fos una cosa ben seriosa, podria semblar ridícula o, com consideren alguns, pedant. O potser pitjor encara: semblaria que Jarmusch s'ho pren massa seriosament mentre es complau en una actitud refractària a certes novetats, com ara les tecnològiques: a vegades ho pot semblar, com ara quan el vinil s'associa a una sensibilitat estètica que només conservarien alguns, pocs, entre els quals el cineasta i els seus vampirs. Tanmateix, corre per les venes del film un humor que li dóna lleugeresa. I quan semblaria massa lleuger es fa present una alenada romàntica que li dóna força. Only lovers left alive té alguna cosa hipnòtica, tan pròpia del seu autor, però també és cert que a vegades sembla fet amb una certa mandra.

Sólo los amantes sobreviven
Only lovers left alive
Direcció: Jim Jarmusch Intèrprets: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, Anton Yelchin Gènere: Drama / terror / romàntica Any: Gran Bretanya - Alemanya, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA