Cinema Critica

CRÍTICA

Àngel Quintana

Un musical d'arrels escoceses

La banda escocesa The Proclaimers va treure al mercat l'any 1998 l'àlbum Sunshine on Leith, inspirat en diverses experiències viscudes a Leith, ciutat de l'àrea suburbial d'Edimburg. La banda, formada per dos germans bessons, s'havia creat un any abans i les seves cançons van convertir-se en veritables èxits al Regne Unit, sobretot el tema I wanna be (500 milles). L'any 2007, al Dundee Repertory Theater, considerat com un dels teatres de referència a Escòcia, va estrenar-se un musical titulat Sunshine on Leith, inspirat en les cançons de The Proclaimers. La crítica no va trigar a batejar-lo com el Mamma mia escocès, malgrat que la popularitat i l'impacte de les cançons era molt menor als dels temes d'Abba. La gràcia de l'operació era que els temes preexistents de The Proclaimers van servir per articular una història simple però que servís de suport per a una producció musical que no va trigar a arribar al West End londinenc i a convertir-se en un petit musical de luxe. Sis anys després, el musical ha donat peu a un llargmetratge, titulat aquí Amanece en Edimburgo, dirigit per un antic actor, Dexter Fletcher.

La pel·lícula ha aixecat una certa controvèrsia. Un determinat públic se sent perplex davant una pel·lícula que comença amb una escena coreografiada d'un bombardeig en plena guerra de l'Afganistan i que acaba essent la història de tres parelles que veuen perillar el seu amor i després es reconcilien. Un pare descobreix un dia una filla secreta fruit d'una relació esporàdica i això posa en perill el seu matrimoni. Dos joves soldats que han tornat de l'Afganistan troben les dones de la seva vida, però no acaben de triomfar al seu costat i posen en perill la seva relació. La trama és molt simple, els petits cops d'efecte argumentals estan sempre al servei d'unes cançons i una coreografia que pretenen alleugerir totes les històries per fer-les més digeribles. El resultat pot fer la sensació que és molt poca cosa i que justifica a tots els que creuen que els musicals no són res més que el resultat d'un procés de simplificació dramàtica.

En canvi, els amants del musical poden trobar a Amanece en Edimburgo prou elements per posar en dubte la seva simplicitat. Hi ha una sèrie de cançons que funcionen i que donen pas a algunes bones coreografies –l'assaig de casament, les noces de plata dels pares o la gran coreografia final–. El to de la pel·lícula no té res a veure amb els musicals fets a Broadway, ja que investiga un nou model de musical escocès. El resultat potser no és gran cosa, però és entranyable.

Amanece en Edimburgo
Sunshine on Leith
Direcció: Dexter Fletcher Intèrprets: George MacKay, Kevin Guthrie, Jane Horrocks, Peter Mullan, Freya Mavor Gènere: Musical Any: GB, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Amanece en Edimburgo

«Amanece en Edimburgo»

Gènere: Comèdia dramàtica
Direcció: Dexter Fletcher.
Intèrprets: Peter Mullan, Jane Horrocks, George MacKay.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA