cultura

Tradició

Jaumet, el musical

La vida de l'aiguader de Sant Hilari mort el 1955 inspira una obra

Sordmut de naixement, tocava el flabiol i ja és un símbol del poble

A Sant Hilari Sacalm tothom, més o menys, sap qui és en Jaume Traveria, en Jaumet. Sordmut de naixement –va veure la llum el 1871 a Mas Clavé, prop de la font Picant–, en Jaumet va quedar orfe de pare i mare als setze anys, i la vida no li va ser gens fàcil. Va viure un temps amb el seu germà Josep a la Cellera de Ter i, quan tenia 40 anys, pels volts de la dècada dels vint del segle passat, va començar a ser conegut com en Jaumet del Flabiol.

La vida d'en Jaumet ha inspirat un musical al seu poble. Demà a la nit (a les 10), l'obra Jaumet, la joguina de Sant Hilari es podrà veure al Teatre Catalunya de Sant Hilari Sacalm, una altra vegada. “És un homenatge a una persona senzilla, que és al cor de tota la gent”, diu en Jaume Met Fàbregas, l'autor i el director artístic de l'obra.

El musical ha estat de gira i ja s'ha representat a Sant Hilari (dos cops), Arbúcies, Hostalric i Calldetenes (Osona), entre altres llocs. En escena, hi actuen 37 persones i en Toni Rossell, Terris, ha escrit una dotzena de cançons, “una obra d'art preciosa”, en paraules de Fàbregas. Les cançons, que interpreta la coral Els Nois Alegres, s'acompanyen amb la música d'Els Miserables i fan referència, entre altres coses, al naixement, la mort o l'incendi de la casa d'en Jaumet. La sisena parla d'un dia que es va enamorar. “[...] Amb paraules no podia / dir el que sentia el seu cor; / si un nou desig descobria / segur que era l'amor. / Però aquest amor li farà mal, / li causarà sofriment; / mai no podrà ser com l'altra gent.”

Barretina i carro

Jaumet duia pantalons de vellut, espardenyes de veta i una barretina. A l'estiu, vivia de les propines dels estiuejants als quals duia aigua de la font del Pic i de la font Vella (al principi, transportava els càntirs amb les mans). El 1917 una comissió d'estiuejants li va comprar un carro, amb el qual duia més d'un càntir (vegeu la imatge).

En Jaumet va esdevenir un símbol de Sant Hilari. La seva imatge va ser utilitzada per fer postals, fullets i fins i tot dóna nom a unes postres, els jaumets de Can Fornés, una pastisseria de la plaça de l'Església –uns dolços fets d'avellana–. Va morir el 12 de maig del 1955. La seva memòria perviu en el record del poble i durant quatre dijous dels mesos de juliol i agost s'ha pogut fer la ruta d'en Jaumet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL