Rialles «made in» Bruguera

Dues exposicions recorden l'editorial

Calia reivindicar l'escola d'humor Bruguera i alhora s'imposava la necessitat d'escodrinyar les petjades dels seus il·lustres alumnes, de Carpanta a les germanes Gilda; de Mortadelo a Súper López, en la cultura actual: en el cinema, el teatre i la televisió d'avui. Missió complerta. Els comissaris de l'exposició del CCCB, Jaume Vidal –cap de cultura d'El Punt– i Carles Santamaria, ho van demostrar i així van obrir un camí que altres estudiosos del còmic han anat desbrossant en els darrers anys. Vidal i Santamaria tampoc han donat per conclosa la seva tesi i ara reincideixen amb dues noves exposicions a Gràcia: L'humor a la Bruguera, que reuneix 44 originals a la biblioteca Jaume Fuster, i Del Coll al món, un homenatge a l'editorial Bruguera en el millor dels llocs possibles: el Centre Cívic del Coll, un edifici que havia albergat la rotativa d'un imperi editorial que en els seus moments de màxim esplendor, a final dels seixanta, va donar feina a 1.500 treballadors.

Tal com deia ahir Jaume Vidal unes hores abans de la inauguració de l'exposició de la biblioteca Jaume Fuster –la del Centre Cívic del Coll s'inaugura avui, i totes dues es podran visitar fins al 8 de desembre–, durant molts anys, massa, el patrimoni de la Bruguera, el nom popular amb què els treballadors coneixien l'empresa, s'ha «amagat» i ha costat fer entendre que les peripècies del reporter Tribulete, Anacleto i Doña Urraca han marcat l'humor espanyol des de la dècada dels quaranta fins ara. «L'Editorial Bruguera va tancar [el 1986, any en què el seu fons, arxius i capçaleres van ser adquirits per Ediciones B, del Grupo Zeta], però la seva manera d'entendre i fer humor perviu», sentencia Carles Santamaria.

No és un acte de nostàlgia, doncs, visitar l'exposició L'humor a la Bruguera, en què a través dels originals es fa una dissecció de les diverses tipologies de personatges: professionals maldestres com ara el grum Sacarino i Pepe Gotera i Otilio; famílies en conflicte constant, com la de Zipi i Zape i la Cebolleta, etc.

Potser sí que serà més difícil esquivar la nostàlgia en la visita de la mostra Del Coll al món, que se submergeix fins al fons en la Bruguera com a indústria cultural i revela que, a part de ser una empresa exigent, va ser capdavantera en serveis socials per als empleats: disposava de menjadors econòmics i de servei mèdic amb una ambulància per a les emergències i, a més, organitzava sortides lúdiques i culturals.

Un projecte de memòria

m.p

Al barri del Coll, on es trobava la seu de Bruguera abans de traslladar-se a Parets del Vallès, la major part dels veïns tenen una relació directa o indirecta amb l'editorial. Al barri hi viuen molts antics treballadors que recorden amb afecte el seu pas per la Bruguera. Durant 30 anys, el Coll va ser l'epicentre de l'edició a l'Estat. Conscient d'aquesta realitat, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit impulsar un ambiciós projecte que anhela recuperar i difondre el patrimoni de l'antiga Editorial Bruguera. Un patrimoni impossible de deslligar del Coll i dels seus veïns, que s'implicaran de ple en el projecte. S'ha començat amb aquestes dues exposicions, però n'haurà més: una dedicada a El Javato, prevista per la tardor de l'any que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona