cultura

La Riba, punt de parada i fonda fa 400.000 anys

Un estudi de Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), desenvolupat a partir de l'excavació arqueològica de la Cansaladeta, a la Riba (Alt Camp), apunta que aquest era un punt on hi feien curtes estades els homínids del plistocè mitjà, fa 400.000 anys, quan es desplaçaven seguint el curs del riu Francolí. “Molt probablement eren aturades breus que efectuaven en els seus desplaçaments en cerca d'aliments”, segons explica a la pàgina de l'IPHES l'investigador d'aquest centre i codirector de l'excavació, Josep Maria Vergès.

La conclusió és important pel que té de novetat. Fins ara, les excavacions havien tret a la llum una important varietat i quantitat d'objectes que definien la Cansaladeta com un campament de referència on s'explotaven recursos animals i vegetals de l'estret de la Riba. Però l'anàlisi de les restes que es van trobar en l'excavació feta la primavera passada permet concloure que també va ser utilitzat en parades curtes.

“La presència de poques eines, fabricades aparentment a partir d'un nombre molt reduït de nòduls de sílex i de quars de baixa qualitat, no seleccionat, unit a la presència d'eines fabricades expeditivament amb fragments de roca procedents de la mateixa paret de l'abric ens parlen d'instruments elaborats per satisfer necessitats conjunturals sorgides de forma inesperada”, especifica Vergès.

La Cansaladeta forma part d'un grup de jaciments que analitza l'IPHES a les conques del Francolí, Gaià, Siurana i altres rieres del Camp de Tarragona i que, en el seu conjunt, poden oferir una visió de quin va ser el poblament d'aquests territoris fa un milió d'anys. Alguns investigadors consideren que hi va haver una primera onada de poblament fa un milió d'anys que es va acabar perdent i que Europa va quedar deshabitada fins a l'arribada de nous contingents d'Àfrica fa uns 500.000 anys.

“És a partir de jaciments com aquests que podrem saber si l'aparent buit de poblament existent durant aquest període és real o si simplement es tracta d'una manca de dades”, explica Vergès. En aquest sentit, els investigadors esperen que les properes campanyes tant a la Cansaladeta com al Barranc de la Boella de la Canonja aportin informació sobre el tram cronològic comprès entre els 800.000 i els 500.000 anys d'antiguitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA