cultura

Visites al llegat industrial de la demarcació

Les Jornades Europees del Patrimoni se centren en aquest àmbit

Les Jornades Europees del Patrimoni, que se celebraran aquest cap de setmana, posen enguany l'accent en la promoció de llegat industrial català. Diversos espais museístics de les comarques de Tarragona s'han afegit a la iniciativa i proposen jornades de portes obertes i activitats gratuïtes al voltant del patrimoni. A Alcover, per exemple, hi haurà una visita guiada a la ruta del Glorieta, un espai natural que també conserva un ric patrimoni industrial: els antics molins paperers i la central hidroelèctrica del Glorieta. Al Pla de Santa Maria es podrà visitar el complex de l'antiga fàbrica tèxtil, fundada al 1916 i considerada un símbol del llegat industrial a la Catalunya meridional. A l'Espluga de Francolí obriran les portes de la Fassina Balanyà, que es dedicava a la destil·lació d'aiguardent a partir de la brisa del raïm. A Reus, els arquitectes que van convertir l'antic escorxador en la biblioteca central Xavier Amorós guiaran una visita a les instal·lacions i explicaran els elements típics de l'arquitectura industrial. Igualment, a Cambrils, el Museu d'Història obrirà les portes a l'antic celler modernista de la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària. A la Selva del Camp s'ha organitzat una passejada comentada per l'antic rec medieval que abastia el municipi i que recorrerà diferents molins, aqüeductes i dipòsits. L'Hospitalet de l'Infant també divulgarà el patrimoni industrial elèctric, amb una visita a la central de cicle combinat la Plana del Vent i al Centre Tecnològic Mestral.

El programa de les jornades també inclou, entre altres activitats, una visita guiada a l'antic escorxador de Tortosa i al Museu de l'Arròs Molí de Rafelet de Deltebre. L'evolució de la indústria al Perelló es podrà conèixer amb una ruta que anirà del Molí de Vent a la producció de mel. I a la Sénia es podrà conèixer l'aprofitament hidràulic per a produir electricitat

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona també ofereix jornades de portes obertes a tots els seus centres i a l'exposició temporal Deltebre I, a més d'oferir el taller familiar Encaixa la història, el diumenge. També a Tarragona hi haurà una visita guiada al Museu del Port. I el Museu Déu del Vendrell s'afegeix enguany a les jornades amb la inauguració d'una exposició de Jordi Llucià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa