cultura

‘A Girona, 75 anys i més'

El concurs arriba als tres quarts de segle d'història amb rècord d'una cinquantena de colles participants, una peça commemorativa estrenada i homenatges

Aires Gironins del GEiEG obté el campionat català B de veterans

El concurs de colles sardanistes de Girona va celebrar un 75è aniversari rodó, ahir al matí, amb la participació de rècord de més de 500 balladors provinents de colles d'arreu de Catalunya i les comarques de l'altra banda del Pirineu. L'efemèride s'ho mereixia, i la jornada –que va deixar justa d'espai la plaça del Lleó– es va completar amb l'estrena de la sardana commemorativa A Girona, 75 anys i més, composta per Josep Antoni López i escollida per tancar l'esdeveniment amb una ballada de germanor de diverses rotllanes i amb la participació activa de 130 veterans dansaires.

També hi va haver un reconeixement especial a dues de les persones que lideraven els equips que van impulsar el concurs, Xicu Oliveras i Àngel Cortada, i al president del GEiEG, actual organitzador de l'esdeveniment, Francesc Cayuela. La responsable de la secció de sardanes de l'entitat, Maria Àngels Salip, va agrair “la implicació emotiva dels exdansaires” i l'elevada afluència de colles –habitualment es movien sobre les 42 o 43. “Els agrada venir a Girona, i més en aquestes dates”, va reblar.

A les onze del matí, les colles van presentar-se davant el públic i van arrencar les diferents proves, al ritme de la cobla Ciutat de Girona. La primera prova, amb tots els equips alhora, consistia a endevinar el tiratge d'una sardana revessa. I el concurs va continuar amb altres sardanes ballades per categories.

Pel que fa a l'apartat competitiu de la jornada, la colla barcelonina Mare Nostrum es va imposar en la categoria grans i va quedar al davant de la també barcelonina colla Violetes del Bosc i dels cassanencs Mans Amigues. Fins a la setmana que ve, en el concurs de Balaguer, no es decidirà el campió de Catalunya de la categoria.

Campionat per al GEiEG

El que sí que es va decidir, ahir, a la plaça Calvet i Rubalcaba va ser el campió de Catalunya del grup B de la categoria veterans, en què la colla local Aires Gironins del GEiEG es va imposar als vigatans Entre Boires i als barcelonins Dansaires de Maig.

La prova de Girona també va suposar el desenllaç del campionat territorial de les comarques gironines i la Catalunya Nord. En categoria alevins, va guanyar la colla Belluguets, de Figueres; en categoria infantils, la colla Il·lusions, de Cassà de la Selva; en categoria juvenils, van quedar empatades les colles Estel de les Gavarres, de Cassà de la Selva, i Montgrí 2000, de Torroella de Montgrí; en categoria grans, la colla Mans Amigues, de Cassà, i en categoria veterans, també la colla Aires Gironins.

L'alcalde, Carles Puigdemont, i la presidenta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Núria Escudé, van lliurar el trofeu –una reproducció de les lletres toves de Torres Monsó– als primers classificats de cada categoria (aleví, infantil, juvenil, grans i veterans).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona