cultura

Toni Subirana dedica un disc a la poesia de Nadal

Ha posat música a poemes de Carner, Martí i Pol, Foix, Guimerà, Maragall i Fages de Climent

Avui actua a Núria i el 3 de gener l'estrenarà a Girona

El cantautor Toni Subirana ha publicat el disc Canta la poesia del Nadal (Satélite K), en el qual ha posat música a onze poemes de temàtica nadalenca de grans clàssics catalans com ara Josep Carner, Carles Fages de Climent, Joan Salvat-Papasseit, Joan Maragall, Guerau de Liost, Àngel Guimerà, Marià Manent, J.V. Foix, Tomàs Garcés, Jacint Verdaguer i Miquel Martí i Pol. El disc, que s'obre i es tanca amb dues cançons no basades en poemes –Pessebre d'amor i És Nadal–, es preestrena avui amb una actuació acústica al saló de l'Estatut de l'hotel Vall de Núria (22 h) i la presentació oficial del disc, amb bona part dels músics que l'han enregistrat, tindrà lloc el 3 de gener a la Casa de Cultura de Girona.

“Aquest és un repertori que he anat preparant durant els dos últims nadals i que he anat presentant en directe, en petit format, per anar veient la reacció de la gent, com es feia abans. I no m'he hagut de barallar amb cap poema: a tots els he vist la música de seguida”, explica aquest cantant barceloní que viu a Foixà des del 1992.

Aquest CD, cinquè treball d'una discografia començada el 1987, es va enregistrar pràcticament en directe a la sala Paper de Música de Capellades, amb músics com ara Alfons Rojo (guitarres, mandolina i acordió), Eduard Altaba (contrabaix), Àngel Pereira (bateria i percussió) i Sara Rojo (violí), i la col·laboració especial del pianista Manel Camp en tres cançons. “No ha estat premeditat, però m'ha sortit gairebé un gènere per cançó. Els núvols de Nadal, de Maragall, és un swing; la Nadala, de Guimerà, una rumbeta catalana; el Nadal, de Papasseit, tira cap al bolero; la Rondalla del bou, de Manent, és una sardana, i Pessebre vora el mar, de Garcés, és l'única havanera de temàtica nadalenca que conec”.

Per a Subirana, aquest disc gairebé antològic és també molt personal: “A casa sempre vam viure molt el Nadal, cantant al voltant del pessebre. Però al final avorreix una mica cantar sempre el Fum, fum, fum. Aquest és un disc que dedico a la meva infantesa i a la manera de sentir el Nadal que teníem de petits. Crec que és un disc que fa Nadal i no cansa, i que pot tenir un llarg recorregut, per exemple a les escoles i les corals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen