cultura

Rosa Maria Sardà, Premi Gaudí d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català

L'actriu rebrà el guardó durant la cerimònia d'entrega dels guardons el pròxim 31 de gener

L'actriu, presentadora i directora teatral Rosa Maria Sardà ha estat distingida amb el Premi Gaudí d'Honor 2016, que atorga l'Acadèmia del Cinema Català, i que li serà lliurat el pròxim 31 de gener en la gala dels Premis Gaudí.

La Junta directiva de l'Acadèmia del Cinema Català, que presideix Isona Passola, ha informat avui que atorga aquest premi a Rosa Maria Sardà “pel caràcter i personalitat amb què ha dotat les seves interpretacions al llarg d'una fructífera trajectòria combinant la pantalla i l'escenari”.

Moros y cristianos, Alegre ma non troppo, Airbag, La niña de tus ojos, Todo sobre mi madre, Sin vergüenza o la més recent Ocho apellidos catalanes són algunes de les pel·lícules en les quals ha participat Rosa Maria Sardà, d'entre una llarga carrera en el cinema de més de 50 títols.

Anteriorment, han estat distingits amb el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter el recentment desaparegut Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014) i Ventura Pons (2015).

Nascuda a Barcelona el 1941, Rosa María Sardà és una actriu vocacional i de formació autodidacte que va debutar als 24 anys en l'obra Cena de matrimonios, d'Alfonso Paso.

El director Ventura Pons li va concedir el seu primer paper protagonista a Knack el 1969 i, des d'aleshores, es va consagrar als teatres de Barcelona i Madrid, interpretant obres com Esperant a Godot, de Samuel Beckett, i Mare Coratge i els seus fills, de Bertold Brecht.

Al llarg de la seva carrera teatral ha treballat amb autors i directors com Terenci Moix, Josep Maria Benet i Jornet, Lluís Pasqual, Adolfo Marsillach, Josep Maria de Sagarra i Mario Gas, entre d'altres.

En la dècada dels 80 va saltar a la pantalla gran en pel·lícules dirigides per Fernando Trueba, Fernando Colomo, Ventura Pons o Pedro Almodóvar.

En la seva carrera cinematogràfica ha obtingut nombrosos premis, entre ells dos Goya com a Millor Actriu de Repartiment per Sin vergüenza, de Joaquín Oristrell, i ¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?, de Manuel Gómez Pereira, a més de la Medalla d'Or de l'Acadèmia de Cinema.

Altres guardons que ha rebut al llarg de la seva carrera han estat la Creu de Sant Jordi, el Premi Butaca d'Honor de Teatre de Catalunya i la Medalla d'Or al Mèrit de les Belles Arts. La primavera passada va rebre el Premi Max de Honor 2015 “per ser una figura clau en la història de les Arts Escèniques”.

Rosa Maria Sardà rebrà el Premi Gaudí d'Honor en el marc de la cerimònia de lliurament dels Premis Gaudí, el 31 de gener del 2016, que tindrà lloc a l'Auditori-Fòrum de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA