cultura

Llibres

La Caputxeta de Castellolí

CONTES ·

Es publica pòstumament un recull de la mestra igualadina Rosa Moncunill

L'acció de les històries està situada en indrets de la comarca de l'Anoia per tal que serveixin com a eina educativa sobre l'entorn

La Caputxeta anava a casa de la seva àvia a Òdena i en Patufet anava a comprar safrà al mercat de Vilanova del Camí. Així és com arrenquen dues de les adaptacions de contes clàssics que la mestra igualadina Rosa Moncunill (1941-2014) va escriure en els seus darrers anys a la docència i que ara veuen la llum en el llibre Pels camins de l'Anoia.

Més enllà de la narrativa, la mestra explicava al pròleg que volia transmetre als infants coneixements i estima pel seu entorn “i de les vivències tradicionals, els personatges il·lustres, la geografia fora del llibre d'estudi, perquè coneguin i estimin la terra que trepitgen, que és la seva”.

Rosa Moncunill va ser mestra a diferents centres d'Igualada durant gairebé cinquanta-cinc anys. El 1999 ja va publicar el llibre Aquell temps del pa amb vi i sucre: records d'escola dels anys de postguerra i ara, de manera pòstuma, l'Ajuntament d'Igualada ha publicat aquest recull.

Quatre contes clàssics

El llibre és un conte de contes. En el primer, A cavall de l'espardenya, una família fa una ruta des d'Igualada i protagonitza vivències relacionades amb la natura i l'entorn de la ciutat. Serà aquesta mateixa família la que serveixi de fil conductor de la resta de contes.

La Caputxeta eixerida és una adaptació del clàssic que transcorre a l'entorn de Castellolí. En aquest cas, la petita Cesca ha d'anar fins al peu del Puig Aguilera d'Òdena per portar-li queviures i convidar-la a dinar l'endemà, a la festa major d'Igualada.

Rosa Moncunill va adaptar també la història del flautista d'Hamelín al conte El Raimon rodamón, sobre un personatge que té la solució a una plaga de rates que assola tota la comarca de l'Anoia. Una altra de les històries és El Patufet es fa gran, en què l'eixerit minyó viu en un mas als boscos de Can Titó i se'n va a comprar safrà al mercat de Vilanova del Camí.

Finalment, La Llacuna és l'escenari de La Sirikit vol ser amiga de la senyora Formiga, una revisió del clàssic relat de la cigala i la formiga.

Activitats entorn dels contes

Rosa Moncunill també va plantejar els contes com a punt de partida d'activitats per fer a l'escola o en família, com ara sortides per reconèixer la zona, gimcanes, observacions i la situació geogràfica dels detalls del conte. De fet, hi ha passatges de contes que permeten resseguir pobles i masies amb facilitat.

El també desaparegut Josep Maria Ainaud de Lasarte va prologar el recull dient: “són uns relats que estimen i fan estimar el contingut que s'hi remou.”

De la tirada inicial d'un miler d'exemplars, l'Ajuntament n'ha fet arribar als centres educatius de la comarca, per tal que el llibre pugui complir l'objectiu de la mestra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA