cultura

Guardons a la VO catalana

Cinquanta-sis anys després de la creació del premi Sant Jordi, Òmnium Cultural ha decidit entrar al món audiovisual per impulsar la normalització del català amb els premis VOC (versió original catalana). El president de l'entitat, Jordi Cuixart, explicava ahir: “Donem el tret de sortida d'un nou projecte per fer la nostra aportació al món audiovisual”. Aquest és el gran repte pendent de la normalització: “Només el 3% del cinema es veu en català., i la versió original catalana només representa el 0,6% de la quota del mercat català”

“És la responsabilitat de tots invertir aquestes dades –diu Jordi Cuixart–. Hem d'estimular la producció del país i aconseguir que rodar en català sigui la normalitat.” Segons el president d'Òmnium, “en els darrers deu anys la cultura ha estat la gran damnificada, amb l'IVA cultural del 21%, les retallades... Hem de posar-la al lloc que li pertoca.”

Els VOC - Premis i Mostra d'Audiovisual Català tenen tres categories: curtmetratge (màxim 20 minuts si és ficció i 30 minuts si és documental), websèrie (capítols de menys de 15 minuts) i micrometratge (menys de 2 minuts). La dotació va dels 300 euros fins als 4.000 euros, que els guanyadors hauran d'invertir en futurs projectes audiovisuals en català.

Al web Voc.cat es poden consultar les bases dels premis, i més endavant s'hi podran veure les websèries i els micrometratges seleccionats. Els curts triats s'exhibiran en una mostra itinerant en una quinzena de ciutats(a Barcelona ja està tancat un acord amb els cinemes Texas). Un jurat presidit pel periodista i crític de cinema Àlex Gorina atorgarà els premis, i també hi haurà guardons del públic.No es descarta que més endavant hi pugui haver també premis als llargmetratges en VOC, però de moment “volem anar pas a pas, i primer volem incidir en la gent que surt de les escoles de cinema i tot just comença”, explicar Roser Sebastià, membre de la junta d'Òmnium.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda