Llibres

Construint una nova memòria

La col·lecció Dies Que Han Fet Catalunya recollirà fets històrics des de l’11 de setembre del 1714 cap aquí

“Volem fer servir les eines de la història per entendre el present”, va dir Riambau

Rosa dels Vents ha iniciat una col·lecció d’assajos històrics amb el títol genèric: ‘Dies que han fet Catalunya’. Joan Riambau, director literari de l’editorial, va comentar que és una lectura de la història com la que “ja s’ha fet a França, Itàlia i Espanya i que, en el cas de Catalunya, situem des de l’11 de setembre del 1714 cap a l’actualitat”. “Volem fer servir les eines de la història per entendre el present”, hi va afegir.

Abans de final d’any ja hi haurà més títols, però els dos primers són La vaga dels tramvies, a càrrec de Francesc Vilanova, i La bullanga de Barcelona, escrit per Jordi Roca i Núria Miquel.

Agustí Alcoberro, coordinador de la col·lecció, va explicar que es vol “mostrar la història com a element de reflexió constitutiu”. “Hi haurà fets i dates previsibles, com la vaga de tramvies, però d’altres de menys coneguts del que es mereixen, com la bullanga de Barcelona; tots dos són moviments populars protagonitzats per persones anònimes i tots dos fets van canviar la història.”

Per Alcoberro hi ha un cert excés de qualificar de moment històric fets del present més estricte, quan només el pas dels anys ho pot certificar. “Els historiadors sí que podem parlar de fets que han construït memòria que ha esdevingut memòria col·lectiva”, va concloure.

L’1 de març del 1951, a Barcelona, milers de ciutadans es van negar a agafar els tramvies per protestar contra l’augment del preu dels bitllets. Com es podia combatre una vaga d’usuaris en plena dictadura? Les lleis franquistes prohibien un munt d’activitats, però no havien previst la possibilitat de castigar aquells que es neguessin a utilitzar un servei públic.

“La vaga de tramvies és un esdeveniment mític i fundacional”, va comentar Francesc Vilanova. “El cert és que la investigació m’ha generat més preguntes que respostes; encara ara no sabem qui va impulsar la vaga, que va ser la primera gran protesta social contra la dictadura.”

Va ser el punt de partida per deixar enrere la resignació i el fatalisme de la postguerra i fer evident que valia la pena lluitar i plantar cara.

Per a Jordi Roca, “el segle XIX és el gran desconegut de la història Europea”. Ell i Núria Miquel han escrit “un text de caràcter interpretatiu” sobre el 25 de juliol del 1835, quan va tenir lloc a Barcelona una revolta popular en què es van cremar diversos convents. Va començar a la plaça de toros d’El Torín, a la Barceloneta, des d’on es va estendre ràpidament per tota la ciutat. Els dies següents, els aldarulls van culminar amb l’assalt i destrucció de la primera fàbrica que funcionava amb l’energia del vapor i l’assassinat del governador militar.

La Barcelona de l’època era molt potent en sentit econòmic, de modernitat, en densitat de població... “Aquests fets, la deriva revolucionària, van tenir incidència en les elits econòmiques i polítiques del moment”, va afirmar Roca.

“No només ens hem basat en cròniques de l’època, també en dietaris personals, com el d’un milicià anònim que és l’únic en català i que mostra nítidament la visió de les classes populars”, va comentar Miquel. “El terme bullanga es va crear posteriorment als fets amb la intenció de desacreditar-los, per això els reivindiquem i hem intentat construir una nova memòria sobre aquests fets.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda