Arts escèniques

Barcelona homenatja Benet i Jornet, “una figura decisiva del teatre català”

La filla del dramaturg, Carlota Benet, destaca que el seu pare “ha fet molt” per explicar la ciutat

Barcelona ha homenatjat aquest diumenge el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet al Jardí de les Escultures, coincidint amb el dia en què hauria fet 81 anys. L’acte ha servit per recordar Benet i Jornet, des de la vessant teatral i també personal. “Va ser una figura decisiva del teatre català, que va renovar l’escena i va crear nous llenguatges dalt de l’escenari”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Per la seva banda, la filla del dramaturg, Carlota Benet, ha recalcat que el seu pare “ha fet molt” per explicar Barcelona i donar-li “transcendència en el món de les idees”. L’homenatge ha comptat amb persones del món del teatre properes a Benet i Jornet, com l’actor Sergi Belbel o el dramaturg Josep Maria Miró.

En la seva intervenció inicial, Colau ha recalcat que va ser un autor “pioner i innovador, dotat d’un gran talent”. “Era capaç de combinar la mirada de l’avantguardisme amb els clàssics catalans”, ha dit. Així mateix, ha assegurat que va “revolucionar” la manera de fer televisió amb sèries que van tenir gran èxit a TV3, com ’Poble Nou’, ’Nissaga de poder’, ’El Cor de la Ciutat’ o ’Ventdelplà’, entre altres. “Ningú més que ell podia demostrar-nos que també ens podem emocionar, riure i apassionar amb històries d’aquí, fetes aquí i amb gent d’aquí”, ha apuntat Colau. Amb tot, ha assegurat que va “democratitzar la cultura” i la va posar a l’abast de tothom.

Per la seva banda, Carlota Benet ha assegurat que l’homenatge ha servit de “tancament” i “comiat” pel seu pare, que va morir l’abril del 2020 als 79 anys per coronavirus i, atès que era en plena pandèmia, no es va poder fer cap acte per acomiadar-lo. Malgrat la polèmica inicial que va expressar Benet a través de Twitter, on reclamava un homenatge pel seu pare, la filla del dramaturg ha celebrat que finalment s’hagi pogut dur a terme i ha assegurat que per ella “és un dia de nervis i emoció”.

“El meu pare era profundament barceloní, no es pot entendre sense Barcelona i no hauria viscut mai en un altre lloc”, ha confessat Benet. En aquesta línia, ha explicat que al seu pare li “apassionava” l’arquitectura de la ciutat i que molts cops jugaven a anar pel carrer i dir on els hi agradaria viure. De fet, ha assegurat que en els textos de la primera etapa del dramaturg la capital catalana hi és “molt present”. És el cas, per exemple, d’’Una vella, coneguda olor’ (1964), text amb què va debutar i va guanyar el Premi Josep Maria de Segarra.

L’homenatge s’ha fet al Jardí de les Escultures de Montjuïc, on hi ha la figura dedicada al personatge d’en Manelic de l’obra ’Terra Baixa’, d’Àngel Guimerà. Segons ha explicat Carlota Benet, era una figura que el seu pare admirava.

Durant l’acte hi ha hagut música en directe a càrrec dels pianistes Albert Guinovart i Andreu Gallén. També s’han fet lectures dramatitzades de textos de Benet i Jornet amb les veus dels actors Jordi Boixaderas, Emma Vilarasau i Lluís Soler i s’han projectat vídeos relacionats amb la vida del dramaturg. Tot plegat ho ha dirigit el director teatral de la Sala Beckett, Toni Casares. Així mateix, a l’acte hi han assistit moltes personalitats reconegudes del món del teatre que havien tingut vincle amb Benet i Jornet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia