Música

Cantar, ballar, testar-se

Tres festivals –Canet Rock, Cruïlla i Vida– reuniran aquests dies entre 10.000 i 25.000 persones diàries sense distàncies de seguretat però amb tests d’antígens

Jordi Herreruela (Cruïlla): “L’estiu del 2022 tindrem l’oferta cultural més gran de la història”
Gemma Recoder (Canet Rock): “El pitjor que hauria pogut fer el sector era rendir-se”
Dani Poveda (Vida): “Tenim 7.000 persones que van comprar l’abonament fa ja dos anys”

Les activitats culturals, des del 4 de juny, es poden dur a terme amb un límit de 3.000 espectadors en espais a l’aire lliure, un màxim del 70% d’aforament i fins a la una de la matinada a tot estirar. Hi ha, però, tres grans i úniques excepcions: els festivals Vida (Vilanova i la Geltrú, 1-4 de juliol), Canet Rock (Canet de Mar, 3 de juliol) i Cruïlla (parc del Fòrum de Barcelona, 8-10 de juliol), que formen part d’un estudi científic supervisat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses de l’hospital Germans Trias i Pujol (el mateix que, a finals de març, va fer possible un concert de Love of Lesbian davant 5.000 persones al Palau Sant Jordi) i que té l’autorització (firmada, des de la setmana passada, pels consellers Argimon i Elena) tant de la conselleria de Salut com la d’Interior.

El Vida espera reunir des d’aquest dijous 10.000 persones diàries, sense cap mena de distància de seguretat, a la Masia d’en Cabanyes; el Canet Rock n’aplegarà 22.000 al Pla d’en Sala i finalitzarà no pas a la una, sinó a les sis del matí, i el Cruïlla, finalment, l’únic dels tres amb alguns artistes vinguts especialment de l’estranger, es proposa congregar-ne 25.000 per dia d’aquí a dos caps de setmana al Fòrum.

Malgrat que, des d’aquest dissabte passat, es pugui anar sense mascareta en espais oberts, tots els espectadors que accedeixin als recintes hauran de dur una FFP2 i, tal com s’exigirà també als artistes, els organitzadors, l’equip tècnic i la premsa, no podran entrar-hi si no han donat negatiu en un test d’antígens fet obligatòriament el mateix dia.

Al Cruïlla, un test costa per al públic 8,5 euros i, si s’hi va els tres dies i, per tant, cal passar tres cops pel punt de cribratge, 15. Tots els tests es faran al Centre de Convencions del Fòrum i el cost total de la prova (aproximadament 15 euros) es reparteix entre els espectadors, la conselleria de Cultura i el mateix festival. “Aquest any tot és molt difícil”, justifica Jordi Herreruela, director del festival. “Poder fer enguany el Cruïlla és, de fet, un miracle.” El Vida, en canvi, és l’únic que no farà repercutir el cost de les proves d’antígens en el públic. “Ens ho hem pres com una inversió de futur”, exposa el seu director, Dani Poveda. “Tenim 7.000 persones que van comprar l’abonament fa ja gairebé dos anys i que l’han estat aguantant fins ara. Aquesta fidelitat ens emociona.” El Canet Rock, finalment, ha habilitat quinze punts de cribratge arreu de Catalunya. El preu de cada test és de 7 euros i a qui li surti positiu de Covid, segons explica la directora del festival, Gemma Recoder, no únicament se li retornarà l’import de l’entrada a ell i als seus acompanyants, sinó que també se li enviarà una invitació per assistir al Canet Rock de l’any vinent. “Al festival hi haurà 22.000 espectadors i sabem que, amb aquestes xifres, el percentatge de positius serà considerable”, reconeix Recoder. “Els metges ens deien la setmana passada que n’hi podria haver al voltant d’una vintena. Ara, amb la variant delta i el rang d’edat de les persones que van al festival, potser més i tot. Sigui com sigui, el cribratge permetrà que els positius sàpiguen que ho són, s’aïllin i no puguin contagiar.”

Més enllà del concert de Love of Lesbian i d’un que, a principis de maig, es va fer a Liverpool amb 5.000 assistents testats, però en aquell cas sense mascareta, l’estudi científic que la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses ha fet amb el Vida, el Cruïlla i el Canet Rock no té precedents a Europa. “Ha estat una veritable cursa de fons”, assenyala Recoder. “Hem tingut moltíssimes reunions amb les conselleries de Salut, Interior i Cultura i, entremig, hi ha hagut un canvi de govern. Se’ns ha fet canviar punts i comes en els protocols fins que tot ha estat perfecte.” “Tot i la fita que suposa poder fer aquests festivals, la pandèmia no ha acabat”, assevera, per la seva banda, el director del Vida. “Tot i que tenim la sort de tenir un públic d’un gran civisme, sabem que som els primers que, amb l’ajuda dels artistes, haurem de fer una tasca de conscienciació. És important seguir els protocols i no treure’s la mascareta quan no s’estigui bevent o menjant.” “Serà un Cruïlla que s’assemblarà moltíssim als d’abans”, vaticina, finalment, Jordi Herreruela. “A banda d’haver de dur mascareta i no poder entrar fins que no t’hagis fet el test, pràcticament no hi haurà diferències.”

Haurà valgut la pena?

El ritme de vacunacions va creixent i, de cara a l’estiu del 2022, festivals com el Primavera Sound, el Sónar i el Rock Fest, enguany cancel·lats, compten a poder ressorgir sense necessitat de recórrer als tests d’antígens i amb un modus operandi propi de l’era prepandèmia. Haurà valgut, doncs, la pena impulsar aquest estudi científic per salvar tres festivals durant una única edició? “Sí, sens dubte”, respon Herreruela. “És probable que aquest estudi quedi aviat en un calaix, però si hi hagués una nova soca, o d’aquí a uns anys un altre virus, ja el tindríem fet. Al Cruïlla farem un test a 25.000 persones en només sis hores, i això té una importància que va més enllà del mateix festival. Davant una situació com la que hem viscut, amb 25 espais habilitats arreu de Catalunya es podria fer un cribratge a tota la població en pocs dies. I, a diferència de l’any passat, confinar només els que donin positiu en lloc de fer-ho amb tota la societat.” “S’ha aconseguit crear una nova arma contra la pandèmia”, defensa, per la seva banda, Recoder. “Al Sant Jordi, amb Love of Lesbian, hi havia encara toc de queda i restaurants tancats. I, malgrat això, es va poder celebrar un concert amb 5.000 espectadors. El pitjor que hauria pogut fer el sector en aquests moments era rendir-se i tirar la tovallola.”

La pandèmia, però, ha fet estralls, i el retorn, després de dos anys, del Cruïlla, el Vida i el Canet Rock, malgrat la il·lusió de poder tornar a fer un festival gairebé “com els d’abans”, serà en un escenari que haurà canviat. “Hi ha membres del personal tècnic o de producció amb qui treballàvem cada any que aquest estiu no ho podran fer perquè han hagut d’agafar altres feines, generalment menys qualificades, i encara no s’atreveixen a deixar-les perquè no tenen la certesa que aquest retorn a la normalitat pugui tenir continuïtat”, assenyala Herreruela. “Hi ha una part del públic que té moltes ganes de tornar a saltar i ballar, però no tot serà tan fàcil de recuperar.”

Recoder assegura que, per a un públic tan jove com el del Canet Rock, poder retrobar-se amb un festival ha estat essencial. “Hi ha qui ens ha dit que, si calgués passar cinc tests d’antígens en comptes d’un, ho farien igualment. Tothom ha patit moltíssim, és evident, però els joves d’entre 16 i 18 anys, que tenen una necessitat vital de sortir i divertir-se, han estat massa temps tancats...” Malgrat tots els entrebancs del món, l’alegria retorna, de mica en mica, als festivals, que, segons alerta Herreruela, però, tornen a cometre, en alguns casos, vells errors del passat. “L’estiu del 2022 tindrem l’oferta cultural més gran de la història. Es tornen a pagar grans dinerals per tenir segons quins artistes i s’està tornant a aquella bogeria de qui paga més, qui fa durar el festival més dies i qui fa el nombre més gran de concerts. Tinc dubtes de si, aquesta vegada, hi haurà públic per a tots.”

Cruïlla

Un cartell amb noms internacionals

El Cruïlla se la va jugar configurant un cartell, malgrat les circumstàncies, amb artistes internacionals, tota una gosadia en temps de quarantenes obligatòries i proves PCR. Editors (anglesos) i Djaikovski (de Macedònia), però, van caure divendres d’un cartell que sí que manté artistes com els nord-irlandesos Two Door Cinema Club (“vam haver de parlar amb el ministeri perquè dos dels seus tècnics poguessin obtenir visat!”, assenyala Herreruela) i el cantautor anglès Tom Walker, disposats, a diferència d’Editors, a fer una quarantena de deu dies quan retornin al seu país.

El gros dels artistes del Cruïlla 2021, però, són catalans o de la resta de l’Estat. La primera jornada, amb l’aragonès Kase.O i els catalans Lágrimas de Sangre i Senyor Oca, estarà dominada pel rap. En la segona hi actuaran els també aragonesos Amaral, els valencians Zoo, els madrilenys Carolina Durante, els barcelonins Manel i els gironins Sopa de Cabra. I, en la darrera, s’hi espera un altre grup britànic de renom (Morcheeba) i artistes com ara Izal, Leiva, Dorian i Coque Malla.

Vida

De Vetusta Morla a Love of Lesbian

El Vida va fer ara fa un any una enquesta al seu públic més fidel al voltant de si acceptaria una edició sense cap nom de fora de l’Estat i el resultat va ser que sí. És, doncs, amb aquest vistiplau que l’esdeveniment vilanoví es convertirà dijous en el primer festival musical sense distàncies de seguretat a retornar. Vetusta Morla, Love of Lesbian, Nathy Peluso, Rigoberta Bandini, The New Raemon & Paula Bonet, Stay Homas, Maria Arnal i Marcel Bagés, Clara Peya, Núria Graham, Ferran Palau i El Petit de Cal Eril són alguns dels noms programats.

Canet Rock

Veure sortir el sol amb Oques Grasses

El Canet Rock, que només en les llunyanes edicions dels anys setanta ha tingut noms internacionals, ha pogut mantenir al 100% la seva essència artística. Amb dotze hores de concerts, hi actuaran talents de les noves músiques urbanes com ara Lildami i Jazzwoman, algunes de les bandes de música festiva més populars del país (Stay Homas, Buhos, Doctor Prats i Oques Grasses, que seran a l’escenari quan surti el sol, tot un ritual del festival) i joves veus com les de Miki Núñez i Suu. Com en anys anteriors, s’hi espera també un petit xou de J.M. Mainat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls