Llibres

Un nou repte

Quatre anys després de debutar, Pere Maruny torna amb ‘La mort dels altres’, un llibre totalment diferent

“M’agraden els reptes. Si em sento massa còmode escrivint ja no m’agrada, perquè no vull fer-ho en pilot automàtic, ja que després el text també ho transmet”, explica l’escriptor bisbalenc Pere Maruny (1974) per argumentar el canvi dràstic que s’ha produït entre la seva primera novel·la, No anem sobrats de bona gent (Brau Edicions, desembre del 2016), i la recent La mort dels altres ( Rata , 2021). Si la primera era la història d’una dona, la Mireia Estruch, que ha saltat d’un passat en els ambients més alternatius i contestataris de Barcelona a un present en família a l’Empordà, fins que la seva tranquil·litat es veu amenaçada per una conspiració dels poders fàctics, a La mort dels altres les identitats dels personatges i els espais per on transiten són més difusos i tot plegat respira un cert misteri. “He volgut fer molt a propòsit una cosa diferent al primer llibre i allunyar-me de la novel·la clàssica. Està escrita en primera persona, però sense identificar gaire el protagonista: en aquesta època d’egocentrisme, he intentat fer una literatura del jo que pugui ser un nosaltres, un qualsevol”, explica Maruny sobre La mort dels altres, un llibre que en condicions normals, sense pandèmia, ja s’hauria publicat ara fa un any. “Aquest retard m’ha anat bé per polir el text”, explica.

Diu Pere Maruny que aquest és un llibre “molt simbòlic”. “Descriu el viatge literal d’algú que marxa de casa seva i volta per mig món, però també és un viatge existencial d’algú que es fa gran i va descobrint el món i la vida, per intentar esbrinar de què va tot plegat. En realitat, és el descobriment que tots intentem fer al llarg del nostre trajecte vital, per acabar intuint que en realitat som com ens veuen els altres.” La mort dels altres, subtitulada Tres o quatre idees bàsiques, està estructurada en tres blocs o “idees bàsiques”: No mataràs, o sí; Estimaràs en va, i La mort és un simulacre.

“Soc conscient que aquesta novel·la pot sorprendre i fins i tot desconcertar aquells que van llegir la primera i esperaven el mateix, però ja ho he fet expressament. He volgut situar-me en un terreny diferent, desconegut fins i tot per a mi mateix, per poder créixer com a escriptor”, remarca Maruny. “El primer llibre va ser fruit de la necessitat d’escriure per raons personals com ara la mort del meu pare. A La mort dels altres hi ha més intenció literària, un nou repte, i he volgut fugir de la meva zona de confort. Quin camí agafaré a partir d’ara? No en tinc ni idea, però segur que no tindrà res a veure amb el que he fet fins ara.”

Primer bateria del grup de ska Komando Moriles, Maruny va participar en la reunió puntual de la banda a la Bisbal d’Empordà, el 2019, però ara la bateria ha quedat arraconada i ja tot és literatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia