Art

La Fundació Joan Miró rep un nou dipòsit amb 54 obres de l’artista

El museu conserva una col·lecció de 217 pintures, 178 escultures i 8.000 esbossos preparatoris

La Fundació Joan Miró rebrà abans de finals d’any un nou dipòsit d’obres de l’artista procedents de la seva família.

Així ho ha anunciat la presidenta del patronat, Sara Puig, en una trobada aquest dijous, en què també ha precisat que s’exposaran entre la primavera i l’estiu de l’any que ve. El fons està format per 54 obres de Joan Miró –44 pintures, 9 dibuixos i 1 ceràmica– i 5 obres d’Alexander Calder –1 pintura i 4 mòbils– que permetrà reforçar el discurs de la col·lecció i reconstruir el llegat de l’artista.

La Fundació Joan Miró conserva una col·lecció d’obra de l’artista de 217 pintures, 178 escultures, 2 objectes, 4 ceràmiques, 9 tèxtils, uns 8.000 esbossos preparatoris de les seves obres, així com l’obra gràfica i litogràfica.

Les obres que formen la col·lecció de la Fundació Joan Miró provenen de la donació efectuada per l’artista en el moment de l’obertura al públic, l’any 1975, que amb el pas dels anys han anat sumant noves donacions i dipòsits de Pilar Juncosa –dona de l’artista i a qui va regalar una obra de totes les sèries que va realitzar al llarg de tota la seva trajectòria–, de Joan Prats i de diferents membres de la família Miró, així com altres dipòsits procedents de col·leccions públiques i privades que formen una col·lecció viva, completa i diversa.

Gràcies a un dipòsit de la família Miró, la Fundació també conserva la biblioteca personal de l’artista. Una col·lecció que ofereix múltiples vies d’investigació i divulgació de la trajectòria artística de Joan Miró, imprescindible per a l’estudi i la recerca de l’obra mironiana. Part de la col·lecció s’exposa a les sales que Joan Miró i l’arquitecte Josep Lluís Sert van projectar a Montjuïc, a Barcelona, ampliades l’any 1988 per Jaume Freixa.

A les sales també s’hi exhibeixen obres d’Alexander Calder com la Font de mercuri, que la Fundació va rebre en donació en record de l’amistat entre ambdós artistes.

Milloren les xifres de visitants, especialment a l’agost

Com la resta d’equipaments museístics, la Fundació Miró ha perdut visitants el darrer any i mig derivat de la pandèmia. Concretament, si entre el juny, el juliol i l’agost del 2019 va rebre entre 29.000 i 33.000 persones al mes, el 2020 la xifra va caure entre fins a les 2.300 de mitjana aquests tres mesos (un 93,3% menys).

Aquest estiu la xifra ha remuntat fins a les més de 7.000 persones de mitjana (11.785 el mes d’agost), i segons els càlculs de l’entitat, són un 23% superiors a les previstes inicialment. Al juny la xifra de visitants es va situar en els 4.507 i al juliol en els 7.900.

Continua l’ERTO al museu

Malgrat la remuntada a la xifra de visitants, l’ERTO vinculat a la pandèmia continua vigent per la part de l’equip que treballa en serveis d’atenció al públic del museu (botigues, cafè), ja que la Fundació obre menys dies dels habituals. L’equip de la fundació està format, actualment, per 55 persones, 17 de les quals treballen en aquests serveis, que afecten entre un 20% i un 30% de la seva jornada.

Ignasi Aballí, nou membre del Patronat de la Fundació Joan Miró

En la reunió del Patronat de la Fundació Joan Miró celebrada aquest dimecres es va aprovar la incorporació d’un nou membre al Patronat, l’artista Ignasi Aballí. Ignasi Aballí Sanmartí (Barcelona, 1958) va formar-se com a artista plàstic a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i ha estat professor de pintura a l’Escola Massana (1990-2007), experiència clau per a la seva producció artística.

El Patronat de la Fundació Joan Miró està format per 20 membres, entre els quals hi ha representants de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, així com del món artístic i de la societat civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia