Arts escèniques

La Funcional Teatre celebra els 30 anys amb dos Txèkhov a La Planeta

La companyia figuerenca representarà simultàniament ‘La gavina’ (demà) i ‘Tres germanes’ (dilluns) del dramaturg rus, dins del projecte Casa Txèkhov

La Funcional Teatre celebra 30 anys dalt dels escenaris. La companyia figuerenca està de celebració i porta la gira a La Planeta de Girona, una sala amb la qual ha mantingut un vincle estret perquè hi ha representat molts dels muntatges que ha fet al llarg de tots aquests anys. I és coincidint amb les Festes de Sant Narcís que aquests dies hi porta dos dels tres espectacles que formen el macroprojecte Casa Txèkhov, La gavina (demà, a les 20.30 h, en el format habitual i amb el cent per cent de l’aforament) i Tres germanes (dilluns, a les 17.30 h), en un format itinerant per diversos racons de La Planeta.

Un projecte ambiciós plantejat entorn de la figura del gran dramaturg rus, un dels autors que potser ha marcat més la trajectòria de la companyia de Figueres. Josep Maria Cortada, un dels membres fundadors i director d’alguns dels muntatges, explica que han escollit fer gira amb obres representatives del dramaturg rus per la vinculació amb la trajectòria de la companyia. Recorda com l’any 1993 van arribar a representar L’oncle Vània a Rostov –“tota una experiència”– i com l’any 2011 van adaptar El jardí de les cireres estenent un fil que ara reprenen per mantenir una certa correlació artística.

Explica que per a les dues obres escollides, en aquesta ocasió, han optat per partir d’una de les tantes versions que hi ha traduïdes al català i, en el cas de La gavina, oferir una visió contemporània presentant l’acció com si transcorregués avui mateix, i utilitzant també el llenguatge audiovisual.

Pel que fa a Tres germanes, el muntatge se situa a finals dels anys cinquanta del segle passat, en un moment de canvi de la societat soviètica arran de la mort de Stalin. “Un període d’obertura en què els personatges es veuen abocats a adaptar-se als canvis”, detalla.

Trenta anys en actiu són molts. Davant la pregunta de quin és el seu secret, Cortada creu que es tracta de la implicació i de criteris d’equilibri, entre els quals hi ha aprofitar les aportacions de tothom i que cadascú hagi pogut trobar un lloc. Amb gairebé tots els membres fundadors encara treballant, La Funcional Teatre continua mirant a l’horitzó.

LA XIFRA

31
muntatges teatrals ha representat la companyia figuerenca al llarg de les tres dècades de vida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia