Llibres

Marina Porras rep el premi Llucieta Canyà d’Indilletres

La quarta edició de la fira aplega trenta-sis editorials i tres llibreries fins avui al palau de fires de la Bisbal

Marina Porras (Rubí, 1991) és la guanyadora del tercer premi de crítica literària Llucieta Canyà, que va rebre ahir en el marc de la fira Indilletres de la Bisbal d’Empordà per l’article “Nenes, Sally Rooney diu que ens casem”, una ressenya del llibre On ets, món bonic (Periscopi), publicada al mitjà digital El Tribú el 22 de setembre passat. Dotat amb 500 euros, el premi es va decidir després que el jurat sospesés també una crítica de Julià Guillamon de Tyrannosaurus, de Guillem Frontera, que finalment va ser finalista. En la justificació del veredicte, Anna Pascual va comentar que Marina Porras analitza en el seu treball el llibre de Sally Rooney amb esperit crític: «Comercialment, és un fenomen de masses, però Marina Porras defineix el seu èxit com el triomf de la convenció, sense res de nou a l’horitzó: personatges estereotipats, històries banals, conservadorisme ideològic, i cap novetat ni transgressió.” De la lectura de la ressenya, es desprèn, a més, que l’escriptora irlandesa “ressegueix a través dels seus personatges les inquietuds i els desitjos de canvi i de llibertat que qualsevol persona ha experimentat en una etapa molt concreta de la seva vida, però tot queda en no-res a mesura que el temps avança i els personatges acaben claudicant”.

El jurat, format pels organitzadors d’Indilletres, destaca de la crítica de Marina Porras “la seva habilitat per lligar el llibre amb la vida, per interpretar-la i incardinar-la en el present, pel seu efectisme i brillantor, per la seva intuïció literària, i per haver detectat, a partir de la novel·la de Rooney, el moment actual de canvi que sembla dur-nos al final de moltes expectatives creades a l’entorn d’un futur que mai no es concreta i d’esquenes a un passat sense el qual no es pot bastir una idea creïble de futur”. Marina Porras, que a més de col·laborar a l’Ara, El Temps, Catalunya Ràdio o Serra d’Or, és també professora associada d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i llibretera, va agrair el reconeixement, més i tot pel fet de provenir d’una trobada d’editors i llibreters amb els seus lectors. Tot seguit, l’escriptor Vicenç Pagès Jordà va reivindicar el llegat literari de Llucieta Canyà, que va voler situar en el context de la seva època, “molt abans que existís el Me Too”.

La quarta edició d’Indilletres, inaugurada ahir al matí per l’expresident de la Generalitat Quim Torra, aplega fins avui al pavelló de la Bisbal 36 editorials, tres llibreries i catorze biblioteques que ofereixen les seves novetats i títols de fons a les parades del pavelló firal, on se succeeixen també debats i tallers familiars. Per avui hi ha previstes tertúlies sobre la independència vista des de la Catalunya Nord (11 h) i l’obra de Gaudí (12.30 h); presentacions de Xavier Febrés (10.30 h), Jordi Dausà (11.30 h), Pere Perramon (13.30 h) o Mar Bosch (17 h), a la biblioteca Lluïsa Duran; una lectura poètica de Miquel Desclot (17.30 h), i la tertúlia concert de clausura amb Fetus i Jaume Arnella (19 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia