Arts escèniques

Crítica

teatre

Com el carbó

Carme Portaceli ha iniciat la col·laboració del TNC amb el festival de Santiago de Xile Teatro a Mil amb aquest muntatge, de Manuela Infante. Sovint, és regenerador provar noves teatralitats i barrejar-les amb la realitat local. A Fuego fuego, l’equip artístic d’Infante incorpora els tècnics del TNC i l’actriu Núria Lloansi. Treballen, aparentment, un quadre conceptual transformant el capitalisme voraç en forma de foc. Les víctimes són la natura i els desvalguts.

Des d’aquest punt de partida vàlid, van desgranant-se diferents formes en què el foc ha posat fi a la dissidència. Sigui a l’edat mitjana amb les bruixes. O sigui en l’actualitat, amb les plantacions de monocultiu. Per contra, i això li dona un aire que podria fer encendre espurnes ben properes, planteja la legitimació del foc com a forma de defensa: en l’obra se citen les barricades xilenes que, al cap d’un parell d’anys, han comportat un canvi de govern progressista. Són contenidors com els que van cremar després de la sentència de l’1-O i que una determinada premsa va considerar violència i va qualificar d’inadmissible. Ara, les de Xile, sembla que cap mitjà estatal les ha blasmat amb aquella contundència. En aquesta contradicció hi havia matèria per fer fluir una dramatúrgia que relligués dues realitats antagòniques a banda i banda del planeta.

Fuego fuego vol treure el pes de l’humà i provar d’escoltar altres elements no humans existents a la Terra, com és la vegetació (Estado vegetal) o, fins i tot, les pedres. La realitat és que aquesta posada en escena (amb bones troballes com ara el quadre negre inicial i blanc final) acaba depenent massa de la paraula, de les obsessions dels personatges, que acaben resultant simplistes, reiteratives i recremades com el carbó.

Fuego fuego
Autoria i direcció: Manuela Infante
Divendres, 14 de gener (fins al 6 de febrer), a la Sala Tallers del TNC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats