Música

Un pilar del món coral

Mor, als 95 anys, Manuel Cabero, fundador, l’any 1950, del Cor Madrigal

El món coral català va perdre diumenge una de les seves figures de més rellevància: Manuel Cabero Vernedas, fundador, l’any 1950, del Cor Madrigal, mestre de la Capella de Música de la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona entre els anys 1993 i 2005 i pedagog amb presència en sessions divulgatives i conferències sobre direcció coral arreu d’Europa. A Cabero, nascut l’any 1926, se li deu haver posat els fonaments del desenvolupament del cant coral a Catalunya i haver contribuït, junt amb el seu bon amic Oriol Martorell, que va néixer un any més tard que ell i va fundar la Coral Sant Jordi tres anys abans que el Madrigal, a convertir la tradició coral catalana en tota una eina de resistència durant el franquisme.

Per Cabero, com es destaca al perfil que se li fa al web del Cor Madrigal, el cant coral havia estat una irrenunciable vocació des de la seva infància i adolescència. Amb l’íntima col·laboració de la seva esposa, Montserrat Pueyo, cantant, mestra de cant i logopeda, el juliol del 1951 presentaria el Madrigal, cor que dirigiria fins al 1991 i que obtindria un gran reconeixement i prestigi.

Ahir, el Cor Madrigal, dirigit per Mireia Barrera entre el 1993 i el 2019 i, des d’aleshores, per Pere-Lluís Biosca, acomiadava amb “tristesa i orgull” el seu fundador, tot recordant la manera com Cabero solia definir-se: “Home de pau, amic, amb vocació familiar i amant de l’art, especialment de la música” De mostres de condol, ahir, n’hi va haver també de nombroses corals catalanes (la Coral Cantiga, per exemple, parlava d’un “mestratge savi, delicat i exigent” que havia deixat “empremta” en el cant coral català) i també de la Confederació Sardanista de Catalunya (que recordava una sardana composta per Cabero l’any 1947: Viladecans), la Federació d’Ateneus o el Departament de Cultura Popular.

Manuel Cabero, que l’any 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva “dilatada i prestigiosa tasca”, era el pal de paller d’una llarga saga musical, amb artistes com per exemple Joan Cabero, tenor i exdirector del Coro Nacional de España, o la cantant Clàudia Cabero, premi Sons de la Mediterrània 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda