Societat

Gerard Bussot recull un ‘Anecdotari guixolenc’ de relats sobre fets i gent

L’escriptor ha transcrit literàriament trenta-cinc anècdotes de la gent de mar que formen part de la història popular de Sant Feliu de Guíxols

Qui era en Novi o en Moltó o què van fer en Tafarra, en Gamot o en Pepito Noia, són fets i gent que s’han explicat de pares a fills i d’avis a nets durant anys i panys a Sant Feliu de Guíxols. Anècdotes de gent de mar que formen part de la història popular d’un poble, que les coneix tothom, però que fins ara només la transmissió oral ha recollit com a testimoni immemorial. Fins ara, com dèiem, perquè gràcies a la tasca de recopilació de l’escriptor Gerard Bussot d’un bon grapat d’aquestes d’anècdotes, a partir de les entrevistes que ha fet al llarg de trenta anys, les ha plasmades en format literari en un llibre titulat Anecdotari guixolenc (Editorial Efados), que ja és a les llibreries.

Una publicació força singular, com el mateix Gerard Bussot defineix. “Fa més de trenta-dos anys, el 1991, vaig començar a entrevistar i gravar en magnetòfon gent molt gran que em van anar explicant anècdotes molt divertides que havien sentit explicar als seus pares o avantpassats. El fet és que tot això ho vaig deixar oblidat en un calaix i em vaig dedicar a publicar altres llibres [és l’autor de Rocaguinarda i Temps d’herois]. Fa un parell d’anys, durant la reclusió per la pandèmia, vaig rescatar els apunts i ara ha sortit aquest treball.” L’editorial Efadós va creure en el projecte, fins al punt d’il·lustrar cada relat i incorporar codis en format QR, una eina que permet llegir-los des del telèfon mòbil o en qualsevol dispositiu adaptat per a aquesta funció. “Així, mitjançant aquesta relació, els lectors i lectores que ho desitgin podran interactuar amb el text tot escoltant diversos fragments del contingut de l’entrevista que finalment ha generat l’anècdota”, com subratlla l’autor, que confessa que realment ha estat un goig tornar a reviure aquelles peripècies “explicades de la manera més natural i airosa per aquests guixolencs i guixolenques”, com ara Agustí Valls, Manel Vicens, Ramon Tauler, els germans Joan i Carles Carbonell, Lluís Esteva, Carme Andrés, Enric Novi, Llúcia Liñón, Josep Vergés, Salvador Sabater, Àngel Jiménez o Josep Cofán.

D’aquesta manera, si algú ha sentit a parlar i vol saber més sobre Es Puntapié, L’art d’en Vidreres, En Lleonart i l’àvia Rata, Papaneres, Els verats voladors, La Padowa, El lloro de ca la Nieves, La fesolada d’en Kid Galliney o algunes de les trenta-cinc històries populars més característiques de Sant Feliu de Guíxols, només ha d’adquirir aquest Anecdotari guixolenc.

LA DATA

5-8-1991
Va entrevistar Agustí Valls a la terrassa del Casino dels Nois, origen d’aquesta publicació trenta anys després.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie