Cinema

Crítica

cinema

Viatge amb una família iraniana

La família que protagonitza Hit the road ja ha sortit a la carretera quan comença aquesta primera pel·lícula de l’iranià Panah Panahi, fill de Jafar Panahi, constantment víctima de la repressió del règim del seu país. De fet, la idea de la fugida palpita en el film, tot i que aquest amaga els motius del viatge que emprèn la família formada per un home amb una cama enguixada tan bonhomiós com remugador, una dona amb un estat d’ànim sensible i els dos fills de la parella: un nen entremaliat i cridaner en contrast amb el seu germà gran, tan silenciós; s’hi podria afegir un gos malalt objecte de l’atenció i la preocupació d’aquests viatgers amb un destí desconegut per als espectadors.

Durant el trajecte, mentre travessen terres desèrtiques i zones muntanyoses càlidament verdoses, ensopeguen amb un ciclista, conversen amb uns pastors, fan acampada amb altres famílies...

El viatge en cotxe, la temporalitat i un cert misteri fan pensar en l’enyorat Kiarostami, una inspiració tan visible com ho és la de Jafar Panahi, que també ha transitat cinematogràficament per carreteres mentre ha exercit una crítica política que el seu fill assumeix sense fer-ho explícit.

Hit the road comença en un registre pròxim a la comèdia costumista, amb les baralles entre els membres de la família, però va convertint-se en una faula sobre el malestar del país i les seves conseqüències. Això mentre va adquirint un caràcter poètic amb la manera de filmar el paisatge i la llibertat per fer-hi aparèixer el meravellós, com ara en el bell moment en què el pare i el fill petit resten suspesos en un cel estelat. Paga la pena acompanyar amb la mirada aquesta família iraniana en el seu viatge.

Hit the Road
Director: Panah Panahi
Iran, 2021


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda