Música

Poc català en els festivals subvencionats

La Plataforma per la Llengua denuncia que s’hi programen menys d’un 30% dels concerts

Critica que no existeix cap requisit en els ajuts per incloure-hi música en català

La Plataforma per la Llengua ha denunciat la presència “testimonial” d’actuacions en català en els festivals que es fan al país i que reben subvencions de la Generalitat. En concret, l’entitat assegura que aquests concerts no arriben al 30% de la música programada i critica que en les bases per rebre ajudes econòmiques no hi ha cap requisit previ per incloure-hi concerts en català. “Els únics criteris puntuables a l’hora de decidir si s’atorga l’ajut o l’aportació reintegrable són la viabilitat econòmica del projecte i l’impacte de l’activitat al territori”, van criticar ahir a través d’un comunicat. L’entitat ha repassat ajudes que l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) ha concedit als festivals Vida, Cruïlla, Canet Rock, Cap Roig i Porta Ferrada.

Segons la Plataforma per la Llengua, les bases de les subvencions només valoren criteris lingüístics a l’hora de concretar la quantia de la subvenció i de permetre que les empreses no retornin una part dels diners reemborsables que l’ICEC els ha aportat. Entre el 2019 i el 2022, segons recull l’entitat, els ajuts van créixer, encara que aquest últim any, en general, baixen respecte al 2021. “El que és important, però, és veure que tots els festivals depenen entre un 10% i un 30%, aproximadament, de les subvencions de la Generalitat. Encara que una part (l’ajut reintegrable) l’han d’acabar retornant a l’administració, és una ajuda que necessiten per organitzar el festival”, van insistir. Així, van assenyalar que un 36% del pressupost de les darreres tres edicions del Canet Rock depèn de les subvencions de l’ICEC; en el cas del Vida Festival, el 28,3% del pressupost; pel que fa al Festival de Cap Roig, el 17,85% del pressupost de les edicions del 2020 i el 2021; en el cas del de Porta Ferrada, el 13% de les tres darreres edicions, i en el cas del Cruïlla, el 9,25% de l’edició d’enguany i de la del 2020. Un cop retornades les ajudes, la Generalitat continua sent “la responsable” del 17,6% del pressupost de les tres últimes edicions del Canet Rock, de l’11,3% de les del Festival Vida, del 6,8% de les del Festival de Porta Ferrada, del 4,95% de les dues últimes edicions del Festival de Cap Roig i del 3,5% de les edicions d’enguany i del 2020 del Festival Cruïlla.

Testimonial

Finalment van explicar que, deixant de banda el Canet Rock, que programa la majoria dels grups en català, la presència de música en català als altres festivals no sols és “ridícula, sinó que al Cruïlla, al Vida i al Festival de Cap Roig ha baixat lleugerament”. Per a la Plataforma per la Llengua, és “inadmissible que el govern no aprofiti la seva posició com a agent subvencionador i prestador per incloure clàusules que forcin els festivals a incloure més música en català”. Per això, l’entitat ha instat el govern a canviar les polítiques de promoció de la música per beneficiar la música en català i posar fi a “una anomalia històrica”.

LA XIFRA

30
per cent
destinen els festivals a fer música en català segons la Plataforma per la Llengua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia